Читај ми!

У последњих 90 година десет смртоносних земљотреса у Турској

Број жртава у Турској и Сирији после разорног земљотреса од 7,8 јединица по Рихтеру премашио је 5.000, а повређених сада већ више од 20.000. Од 1930. године то подручје погодило је десет смртоносних земљотреса.

Расте број жртава катастрофалног земљотреса који је јуче погодио Турску и Сирију. Погинуло је више од 5.000 људи, а повређено је више од 20.000 особа.

Први снажни потрес догодио се код Газијантепа, у ноћи између недеље и понедељка, око четири сата по локалном времену, процењен на 7,8 јединица Рихтера.

После низа слабијих земљотреса нови јак потрес догодио се јуче око 13.30. Епицентар је био у јужној турској провинцији Кахраманмараш, а Рихтерова скала је забележила потрес од 7,6 јединица.

Иако стручњаци кажу да у овом региону дуже од 200 година није било земљотреса, наглашавају да се ту спајају три тектонске плоче – анадолијска, афричка и арапска и да је то разлог снажних потреса.

Велики број жртава је последица јаког потреса, али и чињенице да се први земљотрес догодио у раним јутарњим сатима, када су људи били у домовима и спавали.

Десет смртоносних земљотреса у Турској од 1930. године

Јучерашњи потрес је десети велики земљотрес у Турској од 1930. године. Највише жртава однео је онај у децембру 1939. када је погинуло близу 33.000 људи.

Тло и даље подрхтава, а сеизмолози наводе да је то подручје према геолошкој грађи предвиђено за земљотресе. Турска је врло ризично подручје. У земљотресу 1999. године, погинуло је 18.000 људи.

Професор Рударско-геолошког факултета Драган Миловановић рекао је за РТС да се, према статистичким подацима, најчешће догоди један јак потрес, а након тога се смирује.

"Догоди се да се некада понови, не много пута, али углавном акумулирана енергија тражи одговарајуће време. Она ће се сада опустити, плоча је сада клекнула, предахнула. Суштина је да ће број људи и настадалих бити много мањи, ако о томе водимо рачуна. Треба имати у виду да је тај простор доста скромног стандарда", каже Миловановић.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи