Читај ми!

Србија прва у Европи по смртности од карцинома дојке - годишње од малигних болести умре 20.000 људи

Данас је Светски дан борбе против рака. Ана Јовићевић, епидемиолог Института за онкологију и радиологију упозорава да је Србија прва у Европи по смртности од рака дојке, као и да је у самом врху по смртности од карцинома плућа и грлића материце. Годишње, истиче, у Србији умре 20.000 људи. "У пет до 12, јер немамо више времена за губљење, отпочиње Национална кампања" Рак је излечив 2". Мото је "Здравље за све", што, наглашава докторка, значи омогућити свима превенцију, рано откривање болести, дијагностику и лечење.

Годишње у свету од малигних болести оболи више од 19 милиона људи, а око десет милиона умре. И у Србији су, после кардиоваскуларних болести, малигне најчешће.

Ана Јовићевић истиче за РТС да се у Србији сваке године са малигним болестима суочава преко 40.000 становника, а од тих болести умре их око 20.000. 

"Ако се поредимо по учесталости, ми смо ту око европског просека, негде у средини. Међутим, постоје изузеци, по питању рака плућа ми смо међу водећима у Европи, на другом месту и по учесталости и по смртности. По питању укупне смртности смо на првом месту, исто тако за рак дојке смртност највећа у Европи, рак грлића материце смо на трећем месту", нагласила је епидемиолог.

Јовићевића наводи да у последњих пар деценија нема неких промена у облицима малигнитета код оболелих у Србији. Најчешћи су рак плућа, дојке, дебелог црева, простате код мушкараца, рак грлића материца... 

"То је поражавајућа бројка. Тај неки кумулативни ризик, за сваког од нас је преко 30 до 40 посто, што значи да ће сваки трећи до сваки четврти становник у неком периоду свог живота оболети од неке малигне блести. Тако да ћемо се или лично сусрести или са неким у нашем окружењу који болује што је знак да морамо сви да мислимо о томе", упозорава докторка.

Указује да су то подаци који морају да се промене.

Како спречити болест 

Објашњава да се врло често као узрок малигних болести оптужује генетика, а то, како истиче, није тако.

"Генетика је одговорна за можда десет посто случајева рака. Све остало је наше понашање и наше окружење. На окружење можемо или не можемо да утичемо, али на понашање сигурно можемо. На првом месту пушење , 30 посто смртности од малигних болести је управо пушење. И то говори који нам је први корак", указује Јовићевићева.

Затим, наводи да је то генерално начин живота у смислу физичке активности, одржавања оптималне телесне тежине, здрава исхрана и спровођење вакцинација тамо где је то могуће.  

Прва вакцина која постоји је против хепатитиса Б и спречава рак јетре и дуго је у Србији у примени. 

Сада, каже, имамо фантастичну могућност да вакцином уклонимо узрочника рака грлића материце и других болести инфекцијом хуманим папилома вирусом. 

"Применом вакцине у тим  вакцинисаним генерацијама очекујемо да ћемо искоренити рак грлића материце. У Србији је од прошле године вакцина доступна за децу, дечаке и девојчице од 9 до 19 година бесплатно о трошку државе", наглашава Јовићевићева.

Такође, подсећа и да не треба заборавити на важност редовних прегледа, јер је и даље велики проблем касно откривање болести. 

Наставак националне кампање 

"У пет до 12, јер немамо више времена за губљење", отпочиње Национална кампања "Рак је излечив 2".

Мото овогодишње кампње је "Здравље за све", што каже докторка значи омогућити свима рано доступност превенције, раног откривања болести, дијагностику и лечење.

Кампања је, наводи добар почетак за информисање и подстицање свих становника Србије да размишљају о свом здрављу, да ураде оно што им се препоручује.

"Желимо да пренесемо све те поруке, да се рак може излечити, најбоље у неким почетним фазама, али и у каснијим фазама. Никада се не треба обесхрабрити већ се обратити на одговарајуће место и добити помоћ", поручује др Ана Јовићевић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво