Читај ми!

Дан борбе против рака - Србија у врху по смртности у Европи

Широм света обележава се Дан борбе против рака. У Србији годишње оболи више од 40.000 људи, а рак однесе више од 20.000 живота. Статистика је упозоравајућа - на 18. смо месту у Европи по учесталости оболевања од малигних болести, а на другом месту по смртности. По броју умрлих од рака плућа смо на првом месту у Европи. У самом врху смо и по броју умрлих од рака дојке или рака грлића материце, болести које могу и да се спрече и на време открију и лече.

Светски дан борбе против рака обележава се 4. фебруара, а та борба је из године у годину све тежа.

Према статистичким подацима, расте број оболелих од малигних болести у свету, без обзира на све превентивне прегледе, дијагностику, моделе лечења, каже новинарка РТС-а која прати здравство Ана Стаменковић.

"Животни век човека је све дужи, савремени начини живота утичу на то такође... То су све неки фактори ризика да расте број оболелих и у већини земаља, после болести срца и крвних судова малигне болести су све чешће и по појављивању и по смртности. У свету више од 19 милиона људи годишње добије ову дијагнозу, а близу 10 милиона изгуби битку", каже Ана Стаменковић. 

И статистика за Србију је упозоравајућа, јер смо високо позиционирани по учесталости обољевања од рака у Европи.

Уз то, наша земља је на самом врху по смртности.

Сваке године животе више од 20.000 људи, то је један мањи град, однесу малигне болести, додаје Ана Стаменковић.

Национална кампања "Рак је излечив 2"

Поводом Међународног дана борбе против рака дојке у згради РТС-а ће, симболично, у 5 минута до 12, бити озваничен почетак националне кампање "Рак је излечив 2".

Циљ кампање је проширити свест о томе да рак може да се излечи и спречи, те да је превенцијом могуће избећи чак 40 одсто малигних болести.

"Статистика каже да ће у будућности готово сваког на неки начин погодити малигна болест. Добро је што откривен на време може да буде потпуно излечен, може да буде преведен у хроничну болест која траје годинама и уз одговарајућу терапију омогућава добар или одређен квалитет живота", рекла је Ана Стаменковић.

О здрављу треба мислити на време. Светска здравствена организација позива на промене лоших животних навика.

Ако постанемо мало физички активнији, ако смањимо телесну масу, ако не конзумирамо алкохол, не једемо брзу храну и месне прерађевине - те измене у начину живота могу да смање 50 одсто могућност да у будућности оболимо од малигне болести, наводи Ана Стаменковић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво