Читај ми!

Почиње национална кампања "Рак је излечив 2"

На светски Дан борбе против рака, у суботу, 4. фебруара, симболично у пет до 12 биће озваничен почетак националне кампање "Рак је излечив 2".

У Србији годишње оболи више од 40.000 људи, а рак однесе више од 20.000 живота.

Малигне болести погађају и бебе и децу и младе и старе и мушкарце и жене.

Статистика за Србију је упозоравајућа, на 18. месту у Европи смо по учесталости обољевања од малигних болести, али смо на неславном другом месту по смртности.

Србија заузима и прво место у Европи по броју умрлих од рака плућа, а неславни смо рекордери, у самом врху, по броју умрлих од рака дојке или рака грлића материце, болести које могу и да се спрече и на време открију и лече.

Покретач кампање и носилац пројекта је Радио-телевизија Србије. Кампања се спроводи уз партнерство и подршку Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Друштва за борбу против рака Србије, удружења пацијената, фармацеутских компанија.

Због тога што рак погађа свакога од нас, директно или индиректно, очекујемо подршку свих медија у земљи у реализацији ове кампање. Само тако јавност ће сазнати шта су циљеви кампање и тако ће се свако ко може, на свој начин, придружити борби против рака. Медијски партнер у кампањи је и лист Политика.

Подсетићемо, пре епидемије короне, РТС је водио Националну кампању "Рак је излечив".

"У том једногодишњем периоду, поред редовног медијског извештавања у нашим програмима, серијала који је ишао једном недељно у Јутарњем програму и више од 1.000 минута посвећених овој теми, организоване су и многобројне превентивне акције. Испред РТС-а је три недеље стајао покретни мамограф. Прегледано је 1.600 жена, више од 200 је упућено на даљу дијагностику, девет одмах оперисано. То су спасени животи. Међу њима је била и наша колегиница Ивона Пантелић", наглашава Ана Стаменковић, новинарка РТС-а која прати здравство и заштитно је лице кампање.

И новинарка Ивана Божовић ће позивати гледаоце и слушаоце на редовне прегледе, упозоравати на симптоме тешких болести.

"И овог пута ћемо покушати да у наредних годину дана, не само преко малих екрана, већ кроз караване, трибине, акције дођемо до наших грађана од севера до југа земље. Организоваћемо превентивне прегледе, спортске догађаје, концерте, а све у циљу промене упозоравајуће статистике. Желимо да подигнемо свест о превенцији и раном откривању болести. Готово да нема породице коју рак не погађа и зато против њега морамо уједињени ", наглашава Ивана Божовић.

Према светским подацима, готово 40 одсто малигних болести може да буде спречено само променама лоших животних навика, ако оставимо пушење, смањимо телесну тежину, будемо физички активнији. Ако томе додамо и редовне прегледе, друге мере превенције попут вакцине против ХПВ вируса нпр, скрининг програма, све то нас доводи до закључка да много живота може бити спасено.

Сурово звучи, али ја волим да кажем, хајде да не постанемо број, хајде да не будемо статистика, подвлачи Ана Стаменковић.

Кампања "Рак је излечив 2" почиње у суботу, 4. фебруара, конференцијом за медије у Таковској 10.

Ускоро следи редовни ТВ серијал у оквиру Јутарњег програма, у Дневнику 2 и осталим емисијама РТС-а.

О свим активностима, превентивним акцијама, догађајима који треба да нас освесте у борби против малигних болести, јавност ће бити благовремено обавештавана.

Циљ је, како наглашавају и у Министарству здравља и у РФЗО, да се дође до што више грађана, подстакну редовни прегледи, омогући и бржа дијагностика и ако је неопходно, благовремна терапија и лечење, као и извеснију прогнозу. Откривене на време, многе малигне болести не морају да буду смртоносне.

На конференцији у Холу РТС-а окупљенима ће се обратити министарка здравља, директорка РФЗО, директорка "Батута", преставници Онколошког института и Друштва за борбу против рака и представници РТС-а.

Само уједињени можемо против рака!

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво