Читај ми!

На листи за трансплантацију више од 2.000 људи, Јанковић за РТС: Живот не може да чека

Повереница Бранкица Јанковић рекла је за РТС да више од две хиљаде људи чека на пресађивање органа. Уставни суд је 2021. године прогласио неуставним одредбе Закона по којима смо сви донори органа, осим уколико се за живота нисмо изјаснили против тог чина. Јанковићева наглашава да су неуставним проглашени чланови који се односе на услове и поступак пресађивања органа, а не на саму сагласност лица.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је иницијативу министарки здравља Даници Грујичић да се што хитније ставе у процедуру измене и допуне Закона о пресађивању органа, ткива и ћелија.

Уставни суд је, још 2021. године, прогласио неуставним одредбе Закона по којима смо сви донори органа осим уколико се за живота нисмо изјаснили против тог чина.

Повереница Бранкица Јанковић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да не постоји ниједан разуман разлог нити оправдање да због недостатка правног оквира изгубимо било који људски живот нити да се било шта чека, или да људи којима је потребна трансплантација органа губе на квалитету због тога што имамо правну празнину која је настала када је Уставни суд  прогласио делимично неуставним два члана, 23 и 28, Закона о пресађивању органа и Закона који се односи на људска ткива и ћелије.

Према њеним речима, Уставни суд је дао рок, одложио је објављивање своје одлуке шест месеци како би се избегла правна празнина која би довела до друштвене штете.

"У априлу прошле године смо имали одговор Управе за биомедицину, када смо први пут упутили иницијативу јер су нам се грађани обраћали зато што се, како кажу, осећају отписано, већ имају проблем у животу, најтеже је пронаћи компатибилног донатора, и када га пронађете и ако наиђете још на административну препреку, то је оно што вам у потпуности закомпликује живот", објаснила је повереница.

Добили смо одговор тада да је закон спреман да уђе процедуру, затим су били избори, чекало се на формирање нове владе, и у том смислу и јесте ова поновна иницијатива – након поновног обраћања грађана – министарки Грујичић која је на све оно што су била наша упућивања, препоруке, мере, иницијативе или позиви за хитним реаговањем, ефикасно одговарала, напомиње Јанковићева.

Није једноставно када преузмете министарство да се одједном припремите за скупштинску процедуру, навела је повереница.

Даље додаје да више од 2.000 грађана чека пресађивање органа, постоји општа и друштвена сагласност, постоји политичка воља, закон је већ био усвојен, овде се ради о формулацији.

Односи се на услове и поступак који се односи на пресађивања органа, а не на саму подразумевану и опозиву сагласност умрлог лица, истиче Јанковићева.

Уставни суд је делимично прогласио чланове неуставним. Србија прати међународне стандарде, овакво решење имају многе европске земље, као Хрватска.

"Појави се нека теорија завере, упропасти све ваше акције, Донаторство је херојство, продужи живот. Не постоји разлог да неки људи буду неодговорни и излазе тек тако у јавност", каже Јанковићева.

Хитност иницијатива да буде усвојено ново решење

Јанковићева каже да живот не може да чека. Ако игде постоји разлог за хитност то је у овим случајевима, додала је она.

"Овде су у питању људски животи, постоји оправдање да нешто иде хитно у процедуру, због правне нејасноће смо наишли на проблем, јер су те одредбе биле недовољно јасне и прецизне, довеле су до проблема у пракси и отежале иначе компликован процес трансплантације органа, а неким људима је то једини начин за преживљавање, а некима за побољшање квалитета живота, као када су у питању бубрези", нагласила је повереница.

Када се све то догађало, 2021. године имали смо корону, цела ова област је заустављена. 

Сада треба на делу да покажемо друштвену солидарност, да радимо на отклањању теорија завере да ће се трговати органима, каже она.

"Када нама нешто није потребно, да посматрано ствари из другачијих ципела и да чујемо шта кажу они грађани којима је потребна ова врста медицинске интервенције", напоменула је она. 

Младен Тодић отпочео нови живот пре шест година 

Младен Тодић из Пожаревца је 2016. добио нову јетру и почео је нови живот.

"Жив сам, моја ћеркица расте уз оца захваљујући сагласности породице донора која ми је пре шест година омогућила да живим и да водим живот здраве особе", рекао је Тодић.

Говорећи о одлуци Уставног суда, Тодић каже да је у том тренутку то за њега било поражавајуће.

"Пацијенти из Удружења ‘Заједно за нови живот’ и они који чекају орган, били су у неверици да ли ће се и како наставити програм трансплантације", рекао је Тодић.

"Трудимо се од првог дана да утичемо на доносиоце одлука да се два спорна члана ускладе са инструкцијама Уставног суда и да се надамо да ће што пре доћи у скупштинску процедуру и да ће се оно што треба да се ради, а то је спасавање живота, наставити онако како је било", каже Тодић.

Према његовим речима, програм трансплантације се заснива на грађанима. 

Бранкица Јанковић каже да нема разлога да имамо предрасуде.

"Има ли ишта у животу тако добро него када сте у прилици да помогнете неком да продужи живот", закључила је Бранкица Јанковић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара