Читај ми!

Иницијатива поверенице за хитну измену закона о пресађивању органа

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је иницијативу министарки здравља Даници Грујичић да се што хитније ставе у процедуру измене и допуне Закона о пресађивању људских органа и Закона о људским ћелијама и ткивима, како би се што пре наставиле све активности за решавање тог питања.

Иницијатива је упућена како би се поново успоставио потпуни правни оквир и омогућила трансплантација органа и ткива са умрлих особа чиме би се спасили животи пацијената којима од времена чекања на трансплантацију зависи не само квалитет, већ и сама дужина живота, саопштила је повереница.

Поверенику се обратило више грађана који су указали на проблем у вези са трансплантацијом органа и великом листом чекања, као и чињеницу да су, како је саопштила Јанковић, 2021. трансплантације практично стале, односно да је урађено само пет трансплантација због чега се осећају одбачено и дискриминисано.

"За многе од њих трансплантација је уједно и последња нада за преживљавање или квалитетнији живот. Полазећи од својих надлежности, али и Устава и Конвенције о људским правима и биомедицини, упутили смо иницијативу како би се што хитније наставиле све започете активности за решавање овог важног питања", истиче повереница за заштиту равноправности.

Подсећамо да се Повереник већ обраћао надлежном министарству и да је, према наводима тадашњег Министарства здравља – Управе за биомедицину, припремљен нацрт са изменама поменутих закона.

Уставни суд је прогласио неуставним одредбе које су прописивале услове за даривање људских органа и ткива умрлих и предвиђале претпостављену и опозиву сагласност умрлог за донирање, тако да од новембра 2021. године не постоји правни оквир који уређује услове и поступак пресађивања људских органа и ткива умрлих особа.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се