Читај ми!

Професор Јоковић: Они којима је операција потребна одмах не чекају ни дан

Директор Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије професор Милош Јоковић рекао је за РТС да је забележен пораст пацијената који се оперишу на неурохирургији, а разлози су повећан број малигних болести, људи лакше добијају дијагнозе, животни век се продужио па је све већи број оних којима су потребне операције на кичми.

Ускоро ће бити обележено 100 година неурохирургије у Србији, а и Клиника за неурохирургију Клиничког центра Србије има вишедеценијску историју. Клиника има и гама нож и икс нож, а у тој установи годишње се обави више хиљада најтежих операција главе, врата, кичме, и на десетине хиљада прегледа.

Директор Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије професор Милош Јоковић рекао је, гостујући у Дневнику, да је забележен раст броја пацијената који се оперишу на неурохирургији, а разлози су повећан број малигних болести, људи лакше долази до дијагнозе, животни век се продужио па је све већи број оних којима су потребне операције на кичми.

Према његовим речима, годишње се оперише 2.500 и 3.000 пацијената, али те неурохируршке операције трају дуже.

"И код нас се чека 15 до 20 дана на операције, али чекају само они који могу, они којима је неопходна интервенција одмах, не чекају ни дан", навео је Јоковић.

Напоменуо је да су у последњих 10 година унапредили неурохирургију и да скоро све може да се оперише у нашој земљи, да се не шаљу пацијенти у иностранство.

"Не оскудевамо у технолошким потребама, али ни у едукативним. Пацијенти не морају да иду у иностранство не губећи ништа, а држава добија јер се штеде велики ресурси", каже Јоковић.

Клиника за неурохирургију Клиничког центра Србије, како каже, једина је клиника која лечи децу.

Појаснио је да се дешава да дете разболи и добије неоперативни статус, а онда се преко хуманитарних организација прикупља новац за њихово лечење у иностранству и родитељи добију наду.

"Знамо како се те операције углавном заврше, после одласка у иностранство", рекао је професор.

Говорећи о годишњици, каже да се нада реконструкцији Неурохирургије, тренутно има три сале, а потребно је шест.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво