Читај ми!

Дан сећања на жртве Холокауста, у УН имена 4,8 милиона жртава

Међународни дан сећања на жртве Холокауста, установљен на дан када је Црвена армија 1945. године ослободила најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи Аушвиц-Биркенау, обележaва се у Србији и широм света. У Њујорку ће бити отворена изложба "Књига имена жртава Холокауста Јад Вашем" која абецедним редом наводи имена сваке од приближно 4.800.000 жртава које су тренутно документоване и потврђене.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН, а у знак сећања на дан када су војници Црвене армије 27. јануара 1945 ослободили Аушвиц са 7.500 затвореника.

У борбама је живот изгубио 231 совјетски војник. 

Опредељујући се за дан ослобођења Аушвица, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама. 

Други светски рат однео је више од шест милиона недужних жртава - припадника јеврејског народа, а Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор "Црвени Крст" у Нишу, нека су од масовних стратишта невиних жртава.  

Нацистички концентрациони логор за масовно уништење становништва Аушвиц у Пољској основан је 1940. године. За пет година колико је постојао, до ослобођења 27. јануара 1945. године  био је фабрика смрти у коју је нацистичка Немачка депортовала 1.300.000 људи.

Процењује се да је у Аушвицу убијено 1.100.000 људи од којих су 1.000.000 били Јевреји. Највише их је убијено одмах по доласку у логор у гасним коморама. 

"Књига имена жртава Холокауста Јад Вашем" 

У Њујорку ће данас на Ист риверу, генерални секретар УН заједно са амбасадором Изралеа при УН и председавајућим Јад Вашема - Светског центра за сећање на Холокауст, отворити изложбу "Књига имена жртава Холокауста Јад Вашем" која абецедним редом наводи имена сваке од приближно 4.800.000 жртава које је Јад Вашем тренутно документовао и потврдио.

Имена су, како се наводи на сајту УН поводом изложбе у сусрет Међународном дану сећања на жртве Холокауста, преузета са страница сведочења у Хали имена Јад Вашема, као и са разних листа састављених током и након Холокауста, а које су накнадно прегледали стручњаци Јад Вашема. 

Генерални секретар УН Антони Гутереш рекао је раније да свет има дужност да запамти да је Холокауст био систематски покушај да се елиминише јеврејски народ и многи други.

Нагласио је да је опасна грешка мислити о Холокаусту из једноставног угла да је та неупоредива трагедија у људској историји, коју никада не смемо заборавити, резултат лудила групе злочинаца. 

Државна церемонија одавања почасти  на Старом Сајмишту 

Кроз логор Старо Сајмиште су прво прошли београдски Јевреји и Јевреји доведени из других места у Србији и тада је логор носио име "Јеврејски логор Земун". Потом, логор мења име у "Прихватни логор Земун" и на крају "Сајмиште".

Изасланик председника Србије Александра Вучића и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводиће централну државну церемонију код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту.

Централној државној церемонији одавања почасти присуствоваће преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти, представници Скупштине, Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, Јеврејске заједнице, Националног савета ромске националне мањине, Меморијалног центра Старо сајмиште, Музеја жртава геноцида, чланови дипломатског кора, удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије. 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво