Читај ми!

Динар по динар – уштеђевина, како да станемо на финансијску вагу

Један Београђанин похвалио се како сваког месеца, од плате која је око 600 евра, успева да уштеди између 100 и 200 евра. Осим тога што води евиденцију о томе где му одлази новац, има и неколико коверата у које убацује кусур, углавном новчанице од 10, 20 и 50 динара. Да ли је то добар начин да се планирају финансије и да ли помаже да се уочи ставка "бачене паре"?

Од чега да уштедим кад немам довољно, кажу многи. Стручњаци тврде да је то најчешће само изговор. А да ли ви можете да уштедите?

"Најчешће када питају од чега да уштедим када немам, то је довољан показатељ да се та особа финансијама и не бави. Чим она види да ту нема довољно за све што жели, онда се појави то питање. Међутим, стварно имам искуства са разним финансијским судбинама и грађани који имају 30.000 динара месечно имају уштеђевину", каже Душан Узелац са портала "Каматица".

Стручњаци су уверени да можемо да научимо да штедимо.

"Прво поћи од тога да ли постоје неки трошкови или издаци који нису неопходни, да ли постоји могућност да се они укину или бар смање. Дакле, о којој год области да се ради, да ли је куповина хране, гардеробе, банкарске услуге, комуналије, дакле све то спада у одређену врсту штедње", каже Дејан Гавриловић из Удружења потрошача "Ефектива".

Узелац напомиње да када ми ефикасно контролишемо и управљамо нашим финансијама, онда се штедња сама по себи јави, јер је то наша намера да се оствари неки вишак.

"Мој савет свима је да прво крену од посматрања своје потрошње, то је на неки начин, стати на финансијску вагу. Зато је добро направити рачуницу колико имамо, колико нам недостаје, какав живот желимо да живимо", истакао је Узелац.

Штедња, у суштини, нема везе са количином новца који имамо већ са нашим потребама и жељама, тврде стручњаци.

Али када су жеље дуго неиспуњене, цене све више, издаци за храну се повећавају из дана у дан, није лако бити финансијски мудар. Зато одговор на питање како од динара направити два остаје без одговора код већине грађана.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво