Читај ми!

Гујон: Косово и Метохија није само територија, оно повезује све Србе света

"Солидарност за Косово" донирала је медицинске апарате и опрему породилиштима у Косовској Митровици, Грачаници и Пасјану. Арно Гујон наводи да је ове године фокус на помоћи бебама, јер, како каже, свака рођена беба на КиМ значи једну победу. "Свако од нас, истиче, може да да допринос, ако ништа друго, свако од нас може да носи Косово у срцу", рекао је Гујон.

Крајем јануара, због славе Свети Сава, чланови наше дијаспоре организује бројне скупове и хуманитарне акције у државама у којима живе и раде, а све са циљем да одрже контакт са земљацима, али и да помогну најугроженијима у матици. Тако ће бити и овога пута.

Три породилишта на Косову и Метохији, у Косовској Митровици, Грачаници и Пасјану јуче су добила медицинску опрему вредну 110.000 евра. Донација је резултат активности хумантарне организације "Солидарност за Косово", коју води Арно Гујон.

Гујон, који је и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова, рекао је за РТС, да је ове године фокус на помоћи бебама, јер, како каже, свака рођена беба на КиМ значи једну победу.

"Јуче смо испоручили разну здравствену опрему, стерилизаторе, грејаче за бебе, кревете, наш циљ је да помогнемо енклавама на КиМ", рекао је Гујон.

Поновио је да је ситуација на КиМ тешка и да много тога недостаје, али да морамо да помогнемо и дамо подстрек, кроз један трактор, стадо оваца, реновирање школа... 

Људи који учествују у хуманитарном раду, а то је 12.000 француских донатора, виде да се људи боре, да је према њима велика неправда која траје годинама, рекао је Гујон. 

"Период који је пред нама је веома тежак, слушао сам председника Вучића пре два дана, али свако од нас треба да види како може да помогне у тој борби, јер се та борба води на политичком новоу и ту треба да будемо јединствени, али борба се води и хуманитарном и културном нивоу", рекао је Гујон.

Свако од нас, истиче, може да да допринос, ако ништа друго, "свако од нас може да носи Косово у срцу".

"Прошле године сам био сам у Чигагу и упознао Србе који су тамо деценијама. Они не знају српски, али се изјашњавају као Срби због косовског завета, они су свесни да су повезани са Србијом преко те нити која траје вековима", испричао је Гујон.

Косово и Метохија није само територија, то је оно што повезује Србе и географски где год живе од Америке до Аустралије и то нико не може да нам одузме, указао је Гујон. 

Гујон сутра путује у Темишвар, где ће присутвовати обележавању славе Свети Сава у гиманзији "Доситеј Обрадовић".

"Носимо поклоне за све ђаке који уче на српском у Румунији, идемо да поделимо уџбенике, додактички материјал", рекао еј Гујон.

Срби у Румунији су, каже, веома интегрисани и изузетно поносни што су Срби и ту имамо одличну сарадњу.

"Ми ћемо у наредном периоду да наставимо са нашим програмима за помоћ у учењу и српског језика и око учења културе и традиције српског народа за све припаднике Срба из региона и из дијаспоре", рекао је Гујон.

Према последњем попису у Румунији живи око 12.000 Срба и они одржавају добре односе са Србијом.

Управа на чијем челу је Арно Гујон у претходне две године отворила је 23 допунске школе српског језика у свету. Недавно је опремљена учионица за нашу децу и у Сиднеју.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара