Читај ми!

Зекићева: РЕМ обуставио рад због притисака; Опозиција: Незаконит штрајк

На седници Одбора за културу и информисање председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић изјавила је данас да ова регулаторна организација трпи притиске од Јунајтед групе која, како је рекла, тражи да им се додели дозвола за пету националну фреквенцију. Објаснила је да су ови притисци довели до обуставе рада РЕМ-а 9. децембра ове године. С друге стране, посланици опозиције тврде да је реч о незконитом штрајку.

Опозиција је на седници тврдила да је штрајк РЕМ-а незаконит и затражили су разрешење већине чланова тог тела.

Оливера Зекић је рекла да је РЕМ недељама "под координираним, силеџијским притиском" да на јавном конкурсу за доделу пете дозволе додели националну покривеност једној од телевизија.

"Све је почело нагађањем датума да је РЕМ имао законски прописан рок за доделу фреквенције. Иако смо то демантовали, све чланице Јунајтед медије, новине и портали су наставили са кампањом која је резултирала и претњама и цртањем кукастог крста испред улаза у којем живи Милорад Вукашиновић (заменик председника)", рекла је Зекић.

Она је рекла да је на Савет РЕМ-а вршен притисак да што пре додели дозволу ТВ Нова С, додајући да је врхунац био прекид програма те и ТВ Н1 уз образложење да на тај начин показују какав је медијски мрак без њиховог програма.

"После тога одлучили смо да штрајкујемо убеђени да за протест имамо много више разлога од ових телевизија и њихових власника. Ни на који начин ми њих нисмо притискали, они нас јесу", додала је Зекићева.

Она је истакла да од чланова Одбора не тражи да навијају већ да омогуће да се поштују правила и да се помогне РЕМ-у да одлуке доноси самостално и независно.

Посланица Демократске странке Татјана Манојловић рекла је да опозициони посланици упозоравају на то да су чланови РЕМ-а обуставом рада прекршили Устав, Закон о штрајку и Закон о државним службеницима.

Манојловићева је изнела тврдњу да чланови РЕМ-а не обављају посао савесно, те да би морали због тога да буду разрешени.

"Ми ћемо покренути поступак разрешења на основу најмање 20 потписа посланика", рекла је Манојловићева. 

Да ли је РЕМ поштовао процедуре

Саша Симовић из правне службе РЕМ-а одговорио је да се РЕМ придржавао процедура које су прописане Законом о штрајку, а да се Закон о државним службеницима не примењује на чланове Савета РЕМ-а већ Закон о електронским медијима, односно Закон о раду.

"Одлуке о ступању у штрајк како Савета тако и синдиката РЕМ-а су објављене на огласној табли", рекао је правник из РЕМ-а.

Посланик Морамо–Заједно Александар Јовановић Ћута питао је "коме је пало на памет да РЕМ ступа у штрајк" и оценио да "РЕМ није тезга на пијаци да може да ступа у штрајк".

Шеф посланичке групе Зелено-леви блок, Не давимо Београд Радомир Лазовић прокоментарисао је да би ово, "био један од најбизарнијих потеза" да раније, како је рекао, није било штрајка власти против опозиције.

Лазовић тврди да постоје механизми "блаћења и уништавања људи преко медија" и сматра да је РЕМ одговоран због тога што је то оправдавао, а наводи и да су активисти током протеста у појединим медијима означавани као мете. Лазовић је оценио и да је штрајк РЕМ-а скретање пажње са озбиљних проблема.

Зекићева је члановима Одбора објаснила да чланови Савета РЕМ-а нису државни службеници и да не примају плату из буџета већ од накнада емитера. Она је истакла да чланови Савета РЕМ-а трпе огромне притиске и додала да је то постало неиздрживо.

"Изражаваћемо револт док не престану притисци", поручила је Зекић.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво