Читај ми!

Црна статистика на путевима – шта је најчешћи узрок страдања деце и младих

Последњих дана повећан је број саобраћајних несрећа у нашој земљи. Само у протеклих 24 часа догодило се 97 несрећа од чега су две са погинулима. Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције каже за РТС да је главни узрок непрописно и небезбедно понашање учесника у саобраћају.

Према подацима МУП-а, број погинулих у сабраћајним несрећама већи је за осам одсто у поређењу са истим периодом прошле године.

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан каже за РТС да се за протекла 24 часа догодило 97 саобраћајних незгода од којих су две са погинулима –  једна на на ауто-путу код Јагодине а друга код Сремске Митровице.

Када је реч о броју несрећа са стредалима, протекли месец је био нешто безбеднији у односу на исти период за претходне три године.

Са друге стране, истиче Беленцан, још смо у "црвеној зони" када је реч о погинулима. У односу на исти период прошлих година, имамо 40 погинулих више.

"Најчешћи узрок је непрописино и небезбедно учествовање у саобраћају. Када је реч о путницима и возачима, возачи су најугуроженији, пошто их је највише међу погинулима", каже Беленцан.

Иако су пешаци најрањивија категорија јер немају чиме да се заштите, број страдалих у тој категорији је у паду у односу на претходни период, наглашава Беленцан.

На податак да је више погинуле деце у возилима за девет одсто, а младих за чак 33 одсто, Беленцан указује на то да само 13 одсто путника на задњем седишту везује сигурносни појас.

"Од почетка године до данас погинуло је 12 деце. Превозили су се често без или са неправилно постављеним дечјим седиштем, а не користи се ни сигурносни појас. Према истраживањима, само 13 одсто путника користи појас на задњем седишту", каже Беленцан.

Беленцан наводи да се од 5. до 11. децембра спроводи акција појачане контроле саобраћаја мреже саобраћајних полиција Роадпол у 30 земаља. Досад је утврђено да је чак 723 возача било под утицајем алкохола, а 28 под дејством психоактивних супстанци, додаје помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Због зимских услова вожње, Белецан апелује на возаче да ставе зимске гуме на возила. Иако постоји алтернатива у закону да се по сувом времену може возити и са летњим пнеуматицима, такве гуме губе своја својства на температури нижој од седам степени Целзијуса, подсећа Беленцан.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво