Читај ми!

Које реформе Србија треба да убрза у стварању Јавне управе за 21. век

Важну улогу у развоју локалне самоуправе има удруживање градова и општина на заједничким пројектима, у чему су већ остварени резултати, оцењено је на јубиларној, педесетој годишњој Скупштини те организације. Измене закона о локалној самоуправи и Фонд за међуопштинску сарадњу су поспешили тај процес. Европски партнери поручују да се реформе за стварање "Јавне управе за 21. век" убрзају како би Србија била спремна за придруживање ЕУ.

Три јавна позива за средства из Фонда за међуопштинску сарадњу, за пројекте које ресорно министарство спроводи са партнерима из европских држава су мерљив резултат.

"Могу да истакнем са поносом, да је са завршетком прва два позива пружена подршка за успостављење међуопштинске сарадње за 46 јединица локалне самоуправе. Крајем прошлог месеца окончан је трећи јавни позив и очекујем добар тренд подршке удруживању општина и градова", истиче Александар Мартиновић, министар за државну управу и локалну самоуправу.

Циљ је што већа децентрализација, напредовало се у локалном буџетирању. Приоритети из ове године биће на дневном реду и следеће.

"Грађанско учешће у доношењу буџета, административна ефикасност, спечавање корупције, заштита животне средине, смањење ризика од катастрофа, женско предузетништво и родна равноправност",  циљеви су на које указује Горан Цветановић, председник СКГО.

Александар Шапић, градоначелник Београда сматра да је свакодневна услуга која се пружа грађанима, некад једнако важна као и велике инфраструктурне ствари које се раде у престоници.

Од европских партнера, на пројектима стварања "Јавне управе за 21. век", пре свих амбасадора Швајцарске и Француске и шефа Делегације ЕУ, порука је да се реформе убрзају, како би Србија била спремна за придруживање Европској унији.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи