Возачи на градским линијама у Београду без места за тоалет и одмор, како је на најдужим трасама

У Београду скоро 40 одсто линија градског превоза на окретницама нема тоалет ни место где би се возачи освежили и одморили. Није ни чудо што је најава у медијима да ће на свим окретницама бити тако забринула возаче градског превоза. Замислите како је онима којима је почетна станица на Новом Београду, а последња у Реснику.

Окретница линије 26 на Дроћолу. Возач Мирослав Милошевић својих неколико минута одмора проводи у кабини јер другу опцију нема. Чак ни кад мора у тоалет. Некада их је било у кућицама за отправнике, али ни тих кућица нема на свим окретницама. За чашу топлог чаја, кафе, да се мало угреју, возачи се сналазе по околним продавницама, кафићима или пекарама, ако им трговци дозволе.

"Нема више ни ве-це, ни вода ништа. Овде нема ни кладионица, нема ни горе тамо, ништа нема", каже возач Мирослав Милошевић.

Његов колега Петар Грабљић каже да је чуо пре три дана од отправника да ће та отправничка кућица из које се контролише саобраћај да буде укинута као што је укинуто на још пар места у Београду.

Срећни су били они који су возили на линији са отправничком кућицом. Њих је око 60 одсто. Осталима није лако. Поготово на дужим аутобуским линијама, као што је 94-орка која саобраћа од Новог Београда до Ресника. Понекад су и два сата за воланом. Нити где да се освеже, нити да сачекају предају смене. Али нису отправничке кућице важне само њима, кажу возачи. Битне су и путницима због реда вожње.

"Кад су укинули отправника, пошто је ово мангупска линија, онда неки возе ван возног реда, али можете да уведете правило да када наиђете и видите бус иза вас да идете пет минута испред њега, такав је договор. Пошто сад нема отправника пустиш да оде возило сачекаш пет минута и кренеш, а не да дође 7,8 возила на Дорћол, а из Браће Јерковић немате никог, тако да су данас баш то увели", каже Грабљић.

Отправника више нема ни овде, код Цветкове пијаце на окретници аутобуске линије 309 до Калуђерице. Тамо где их нема, упутства о реду вожње возачи добијају преко уређаја у кабини.

Грабљић напомиње да је врло лоша конекција, не можете сада да позовете директно службу при граду која директно прати возило и возача и знају шта радите у ком моменту и колико сте се задржали где.

"Значило би када отправник који зна да ради пошаље возача, мада сада и ови то раде поруком, али то је касно, док они виде то, боље кад је отправник, он расподели на интервал и то је то", каже возач Мирослав Милошевић.

У ГСП-у је ангажовано 130 отправника, док је аутобуских окретница у граду 150. Из Скупштине града кажу да неће сви отправници бити укинути, већ да су неке са терминуса Цветкова пијаце и Браће Јерковић само преместили на Бањицу и у Железник, како би те линије биле ефикасније.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво