Читај ми!

Трка за националне пензије, истиче рок за предлоге

У петак, 9. децембра, истиче рок за достављање предлога за доделу признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина. То је други пут после осам година да је расписан конкурс за та признања, у јавности познате као националне пензије. У фебруару ове године добили смо 20 добитника, а колико ће их бити после актуелног конкурса? Више од 20 не може.

Додела признања је с времена на време изазивала бурне реакције у јавности, како због личности које су их добиле, тако и због оних које су изостале. У првој расподели националних пензија 2007. нашло се 267 уметника. Наредних година списак се смањивао, али и прекрајао, па после вишегодишње паузе која је трајала до прошле године, Министарство је предложило Влади акт о додели Признања за највише 20 уметника.

Марија Бaјчетић из Удружења балетских уметника Србије рекла је да је финансијски стимуланс који ће уметници добијати овим путем од великог значаја за њих, али то је и потврда државе према уметницима да је њихов рад, залагање и допринос препознат.

"У оваквим стварима никада није идеално. Не могу сви који заслужују добити, али је битно да овај институт за врхунски допринус култури постоји, па надајмо се да ће и тај број с временом моћи да се повећа", рекао је Душко Пауновић из Удружења књижевних преводилаца Србије.

Критеријуми су јасни: уметник или стручњак у култури, остварује право на националну пензију уколико је допринео развоју културе у Србији, односно њеној међународној афирмацији, остварио право на пензију, а у обзир се узимају добијене награде и признања. Пријаве подносе сами уметници репрезентативним удружењима у култури, која из својих подручја могу да предложе Министарству највише троје уметника.

"Ми са другим репрезентативним удружењем, Српским књижевним друштвом, имамо начелни договор за три места, која припадају књижевницима и једне године ми предлажемо два наша члана, а они један, а следеће године ми један а они два. Међутим, усвојен је само један предлог", истакао је Милош Јанковић из Удружење књижевника Србије.

Пауновић је напоменуо да од тих 20 уметника могу свих 20 места да добиу глумци, а ниједан писац или преводилац или десет писаца и десет сликара, јер све је на комисији, како она одлучи тако ће бити.

Комисија има седам чланова из реда угледних и афирмисаних уметника и стручњака у култури, од којих је један представник националних савета националних мањина, а које на три године именује министар културе. Наши саговорници кажу да не знају ко је у комисији. Иако су репрезентативна удружења поздравила одлуку да се признања поново додељују, нека се сусрећу са проблемима.

"У нашој бранши дошло је до једом вакуум простора зато што су се одређене законске регулативе промениле. Имамо проблем запошљавања младог кадра који би требало да буде носилац репертоара и у будућности ће имати проблем с годинама стажа, а с друге стране имамо проблем са одласком у пензију у односу на број година и број година у радном односу", истакла је Бајчетићева.

Из Министарства културе напомињу да није обавеза да се сваке године расписује Јавни позив. Овај је отворен до 9. децембра, а након тога Комисија у року од 60 дана предлаже листу кандидата за доделу признања.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво