Читај ми!

Састанак министарке здравља са челним људима КЦС: Смањење листе чекања приоритет

Смањење листе чекања један је од приоритета Министарства здравља. Министарка Даница Грујичић имала је састанак са челним људима Универзитетског клиничког центра Србије. Најављено је, да се уз подршку РФЗО, припремају стратегије које ће помоћи да што више пацијената, у што краћем року, дође до неопходних интервенција и дијагностичких процедура.

На састанку сви руководиоци организационих јединица, и медицинских и немедицинских служби, највеће здравствене установе у Србији, у којој се годишње лечи и највећи број пацијената из целе земље. 

"Од почетка године урадили смо више од милион амбулантних прегледа, на лечењу 80.000, више од 56.000 операција, 4.320 новорођенчади, имамо чиме да се похвалимо, ова подршка нам много значи", рекао је директор УКЦС проф. др Милика Ашанин.

Заједнички приоритети – тимски рад, увођење нових процедура, запошљавање, улагање у опрему, и смањење листе чекања.

"КЦС је најважнији, по моделу кој уради КЦС радиће и остали, да се реше листе, то је немогуће без решавања модела допунског рада, радимо на два модела са Министарством здравља, који ће бити имплементиран видећемо од финансија, и сагласности Министарства финансија", наводи проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић каже да је једна од идеја да у оквиру свог буџета да би се смањиле листе чекања, читавом тиму који учествује у чишћењу листа чекања буде исплаћена одговарајућа надокнада, а друга варијанта је да се изађе на тржиште као приватне клинике, па ко жели код одређеног лекара да финансира, на добром путу смо да се ради и суботом и недељом и поподне.

Сања Радојевић Шкодрић је истакла да ће КЦС после овог састанка убрзано кренути у све иновативне методе и навела пример банке репродуктивних ћелија, односно увоз репродуктивног материјала ће ићи преко референтне лабораторије КЦС.

"Очекујемо да ће се запошљавање најбољих студената и даље наставити, наравно широм Србије, с друге стране ми морамо завршити КЦС, добили смо зелено светло од премијерке, да можемо да урадимо план комплетног сређивања читавог КЦС", напоменула је министарка здравља.

У овом тренутку, на неку дијагностичку процедуру у Србији чека 64.671 особа. Најдуже се чека на операцију кука и колена, као и уградњу сочива, а од дијагностичких процедура на снимање главе, врата и кичме магнетном резонанцом. Да би се скратио период чекања, операције катаракте и вантелесне оплодње раде се и у државним и у приватним установама.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво