Читај ми!

Клиника "Др Лаза Лазаревић": Штрајкачи чекају Тужилаштво, управа тврди - штрајк нелегалан

Чланови Извршног одбора синдиката који штрајкују у клиници "Др Лаза Лазаревић" уверени су у скору смену в.д. директорке Иване Сташевић Карличић, јер како тврде, према њиховим сазнањима, против ње су поднете кривичне пријаве.

Према сазнањима Синдиката лекара и фармацеута кривичне пријаве покренуте су 31. октобра против в.д. директорке "Др Лаза Лазаревић" Иване Сташевић Карличић због злоупотребе службеног положаја, преваре, трговине утицајем и због фалсификовања службених исправа.

Из овог синдиката казали су да од тужилаштва очекују одговоре до којих сазнања су дошли. Др Љиљана Симић из Синдиката лекара и фармацеута истакла је да су ствари промењене доласком нове министарке здравља Данице Грујичић и да запослени у тој установи сада имају поверења у дружавне институције.

Запослени верују новој министарки Грујичић 

"Запослени сада апсолутно верују пре свега у ресорно министарство и мислимо да министарка Даница Грујичић веома одговорно ради на решењу проблема. Наш је захтев смена в.д. директора и мислимо и дубоко верујемо да смо близу томе", навела је Ђерић.

Министарка Грујичић је, додаје др Александра Ђерић из овог синдиката, два дана по ступању на дужност дошла у клинику, разговарала с директорком и штрајкачима који су јој доставили доказе за своје тврдње.

Од тада су, како каже др Симић, у договору с Министарством здравља умирили штрајк да би нова министарка могла да сагледа о чему се ради.

Она каже да је Министарство здравља у међувремену дало потврду да се клиника налази у штрајку, а Инспекција рада наложила директорки да одреди минимум процеса рада што се, како каже, до сада није десило.

"Уместо тога стигли су откази, опомене, дисциплински поступци", тврди др Симић и додаје да су тужили болницу због незаконитих поступака.

Др Анита Милановић тврди да в.д. директорка износи неистине да у штрајку учествује само двадесетак људи. Истина је, каже, да је више од педесет одсто запослених потписало петицију за њену смену. Милановић додаје да се у петицији тражи смена директорке због урушавања струке и мобинга запослених због чега је, како каже др Миловановић, снижен и квалитет пружене здравствене заштите.

Један од оних који је, како тврде штрајкачи незаконито добио отказ, јесте др Горан Младеновић, председник републичког огранка синдиката. Младеновић је рекао да су неспоразуми са директорком почели пре четири године, а да су кулминирали када је почела епидемија ковида 19.

"Тада је тридесетак мојих колега и колегиница кажњено са 10 одсто од плате због коришћења папирних маски које у болничким условима трају 20 минута", рекао је Младеновић.

Према његовим речима, директорка је користила епидемију да би кажњавала људе и слала их више пута у ковид амбуланте и како тврди, за пет година у руководству синдиката не постоји човек који није бар два пута дисциплински кажњен.

Управа клинике: Штрајк - покушај урушавања здравственог система

Управа Клинике за психијатријске болести Др „Лаза Лазаревић" оптужила је данас Синдикат лекара и фармацеута Србије да поново покушава да подстакне део запослених и лица која не раде у тој установи на нелегалан протест а све због урушавања здравственог система.

"Покушај прављења хаоса, урушавања здравственог система као основног стуба сваког друштва и неосновани напади на политику владе и председника Александра Вучића имају искључиво политичку позадину и као такви неће успети да наруше рад једне од најзначајнијих здравствених установа у земљи", стоји у саопштењу управе Клинике "Др Лаза Лазаревић".

Управа наводи да је циљ нелегалног протеста лишавање здравствене заштите пацијената на територији на којој живи 2,5 милиона становника и директно угражавање рада једине здравствене установе која по Уредби владе јесте у надлежности да принудно збрињава лица опасна по себе и околину.

Управа клинике наводи да је, у складу са чланом 57. Закона о здравственој заштити и мишљењем Министарства здравља (од 26. октобра 2022. године), забрањено организовање штрајка у јединственим ургентним здравственим установама које пружају хитну медицинску помоћ и обезбеђују пријем и збрињавање хитних стања.

Због тачног и правовременог информисања јавности, као и обезбеђивања несметаног функционисања и рада Клиника је затражила 26. октобра мишљење Министарства здравља у којем се недвосмислено наводи да је реч о специфичној здравственој установи. Управа Клинике поручује да неће забрањивати протесте већ ће наставити да обезбеђује континуирани рад на који је обавезана уредбом владе и Законом о здравственој заштити.

"И поред ових покушаја, Клиника неће дозволити даље узнемиравање пацијената, нарушавање угледа институције, као ни додатну стигматизацију психијатријских установа и терапијских процедура", наводи се у саопштењу управе.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво