Читај ми!

Помоћник министра саветује мале матуранте – како да одаберу предмет за трећи тест

Почело је пријављивање ученика осмог разреда који ће предмет од пет понуђених погалати на трећем тесту у оквиру завршног испита. Бирају да ли ће то бити: историја, географија, физика, хемија или биологија. Свакако, осмаци ће, као и до сада, решавати тестове из српског, односно матерњег језика, и математике. Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић саветује мале матуранте како да се одлуче који предмет да изаберу.

Милан Пашић објашњава да се пријава који ће бити трећи предмет на малој матури може обавити на два начина – путем портала Моја средња школа или одласком у школу и попуњавањем обрсаца.

Указао је да је у првом дану 2.700 ученика и родитеља изабрало трећи предмет који ће полагати.

"Негде слично као и у јуну, 35 одсто њих је изабрало биологију, 27 одсто географију, 19 одсто историју, 11 одсто хемију и осам физику", наводи Пашић.

Додао је да је у бази 66.450 ученика, као и да до краја децембра могу да мењају изабрани предмет.

"Од 23. до 27. јануара моћи ће да виде шта је коначан њихов избор и уколико желе да промене или је дошло до неких техничких потешкоћа – 30. и 31. јануара ће моћи да промене непосредно у школи", навео је Пашић додајући да ће 1. фебруара тај процес бити завршен.

Поручио је да тај тест нема никакве везе са школом коју планирају да упишу, као и да нема услова да ако изаберу предмет из природних наука морају да упишу и школу у складу са тим.

Указао је да обично тестови садрже питања са три нивоа – девет са основног, седам са средњег и четири са напредног.

"Још једном позивамо ученике да пре него што изаберу предмет, то не буде нека субјективна процена или мишљење родитеља, већ да ураде пет комбинованих тестова од претходних година и да на основу тога виде који је то предмет где су показали највеће знање и да то буде објективна процена зашто су изабрали баш тај предмет", нагласио је Пашић.

Када је реч о систему боодовања на малој матури, каже да начин остаје исти што се тиче бодовања успеха из школе, а да је промењено када је реч о полагању тестова.

"Сада имамо ситуацију да ће 14 бодова носити тестови из српског, односно матерњег језика, и математике, а комбиновани тест ће носити 12 бодова", закључио је Пашић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се