Читај ми!

УНС: Претње Јелени Обућини застрашујуће, тражимо хитну реакцију полиције и тужилаштва

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од полиције и тужилаштва да у најкраћем року пронађу и покрену кривични поступак против особе која је преко Твитера послала застрашујуће претње уредници и водитељки Дневника на телевизији Нова С Јелени Обућини.

Стална радна група за безбедност новинара, у којој представнике имају тужилаштво, полиција и новинарска и медијска удружења, обавештена је о претњама Јелени Обућини, наводи се у саопштењу УНС-а.

Додаје се да је преко тог механизма, пријаву примило Тужилаштво за високотехнолошки криминал. 

"После коментаторског увода Обућине у Дневнику телевизије Нова С од 29. новембра, таблоиди Ало, Информер и Објектив у онлајн издањима објавили су текстове и наслове сличне садржине 'Вучићу, или признај Косово или ћеш бити покопан' - Тајкунски медији упутили претње Александру Вучићу, и навели да 'Гласноговорница Шолакове политичке агенде Јелена Обућина не престаје да шири антидржавну пропаганду по налогу свог шефа'", каже се у саопштењу.

Додаје се и да је у Јутарњем програму телевизије Пинк у ком је говорио власник и уредник Информера Драган Вучићевић, тема био Обућинин уводник у Дневнику. 

УНС-у је Обућина рекла да је после "медијске хајке добила претњу и да до сада није пријављивала и освртала се на вулгарности, али да је ова претња језивија од оне коју је недавно добио Данас".

Из поруке у коју је УНС имао увид, јасно је да особа која прети угрожава сигурност новинарке.   

"УНС очекује да полиција и тужилаштво поступе по Кривичном законику, члан 138. став 3, по ком су новинари једнако заштићени од претњи да ће им неко угрозити живот као председник Републике, народни посланик, председник Владе, чланови Владе, судије Уставног суда, судије, јавни тужиоци, адвокати и полицијски службеници", каже се у саопштењу.

Подсећа се да је за то кривично дело запрећена казна затвора од шест месеци до пет година.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво