Читај ми!

Јазас: Митови и даље постоје, ХИВ постала хронична болест

Више од три деценије носилац борбе против ХИВ-а у Србији је Асоцијација за борбу против сиде – Јазас. Уочи 1. децембра, Међународног дана борбе против AIDS-a, директор те асоцијације Милош Стојиљковић Роловић каже за РТС да је ХИВ постала хронична болест са којом се дуго живи захваљујући терапији која је у Србији бесплатна. "По неким истраживањима на светском нивоу људи који имају ХИВ живе дуже од оних који немају ХИВ, јер много више брину о свом здрављу", истиче Стојиљковић Роловић.

Милош Стојиљковић Роловић наводи да се у вези са ХИВ-ом променило доста ствари.

"Јуче је др Александар Дуић, пуковник у пензији, изнео случај. Он је био у тиму људи који су открили први случај ХИВ позитивне особе у Југославији. Нажалост,та особа је извршила самоубиство. Данас се са ХИВ-ом живи, терапија је доступна и бесплатна. Живите најнормалније, један квалитетан живот. Немамо последњу генерацију лекова, али имамо јако добре терапије, које могу довести до потискивања вируса до те мере да он теоријски не може даље да се пренесе", каже Стојиљковић Роловић.

Доктор Драган Илић, један је од осниваа Јазаса, и некадашњи директор Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

"Др Илић, као и др Дуић и професорка Цуцић су били визионари те 1991. године када су оснивали удружење, јер су видели шта се дешава – санкције, народ је тешко живео, а не можемо ни да претпоставимо шта се дешавало са људима којима је дијагностификован ХИВ. Доктор Илић је са докторком Милом Паунић довео хумани концепт тестирања – саветовање пре тестирања, само тестирање и саветовање приликом саопштавања резултата особи. Довели су и теренског сарадника као методологију, где имамо посебне тимове који излазе на терен тамо где постоји потреба, за тестирање или едукацију, за оне који нису доступни систему", наводи  Стојиљковић Роловић.

ХИВ је, наглашава, постала хронична болест са којом се живи и зато видимо да број позитивних расте.

"То је заправо успех. Успех је зато што не умиру људи. Раније један број људи откријемо, а други нажалост умре од последица и онда тај број стагнира. Сада радимо и едукације са здравственим радницима и сигурно ће у неком тренутку рада имати особу са ХИВ-ом која није у обавези да каже. То је право особе да не каже. Не значи да скаче број новооткривених, константан је. По неким истраживањима на светском нивоу, људи који имају ХИВ живе дуже од оних који немају ХИВ, јер много више брину о свом здрављу", истиче директор Јазаса.

На годишњем нивоу се, додаје, открије неких осамдесетак људи на територији целе Србије.

"То су новодијагностиковани, не новоинфицирани. Наш највећи проблем је да се открива велики број људи када већ дође у SIDA-u, када је имуни систем толико компромитован да било која болест напада. Зато константно причамо тестирајте се ако сте били у незаштићеном односу, јер је и даље једини начин да особа сазна свој статус, да се тестира", указује Стојиљковић Роловић.

Сутра су, додаје, на Тргу Републике, после три дана у студентским домовима, а и Студентска поликлиника у Крунској ће сутра током целог дана вршити тестирања.

"Целе године Јазас и Студентска поликлиника врше тестирања потпуно бесплатно. Важно је да што већи број људи који има ХИВ сазна свој статус и почне да користи терапију која је бесплатна", напомиње Стојиљковић Роловић.

Према његовим речима, стигма је и даље присутна.

"ХИВ позитивни људи и даље највеће стигме трпе од здравствених радника и приликом запошљавања. После 30 година постојања Јазаса и даље постоји велики број митова", закључио је Стојиљковић Роловић.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи