Читај ми!

Грујичићева за РТС: Када породица има поверење у једног доктора, онда не сурфује по интернету

Министарка здравља Даница Грујичић каже за РТС да примарна здравствена заштита мора да се реорганизује и да је потребно вратити поверење у медицину засновану на доказима. Када породица има поверење у једног доктора, онда не сурфује по интернету и не гледа да ли треба да прими вакцину, овај или онај лек, поручује министарка. Истиче и да је имала пацијента који је у једном тренутку примао 24 лека, као и да он не може да се осећа добро и да је неопходно ограничити број медикамената.

У току је истрага јер су бебе у "Народном фронту" добиле физиолошки раствор уместо бесеже вакцине, а имунизација тих беба правом вакцином је у току. 

Mинистарка здравља Даница Грујичић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је направљен распоред зa 430 беба, а да се на заказаном давању вакцине није појавило двоје деце.

У унутрашњости је поливина деце добила вакцину и сваког четвртка имаћемо број деце који је добио вакцину у току недеље, као и укупан број, рекла је Грујичићева.

Бесеже се може давати до краја прве године живота. "Пропуст је направљен и не можемо то крити", додала је министарка.

Додаје да за сада нема информација, као и да је тужилаштво отворило предмет. "Мислим да се ради о људској грешци, питање је како је могуће да месец дана нико то није приметио", навела је Грујичићева.

"Најодговорнија је једна особа, вероватно је читав ланац затајио. Не желим да осуђујем установу где је прошле године порођено 8.500 жена, најкомпликованије трудноће из целе Србије долазе у ту установу. Не можете на основу грешке једне особе и пропуста који је направљен целу болницу осудити да је лоша, да не ваља", поручује министарка.

Унутрашња контрола је спроведена, инспекција је била у болници, а у току је истрага и са званичним саопштењем изаћи ћемо вероватно за неколико дана, напоменула је Грујичићева.

О пацијенту који је преминуо после колоноскопије 

Упозоравајућа вест стигла је и из Ћуприје. Преминуо је младић из Свилајнца након компликација током колоноскопског прегледа. Докторка Грујичић каже да је у понедељак била инспекција.

"Када год се деси инцидент, нешто што је компликација која узнемири јавност треба направити спољашњу стручну контролу рада и квалитета рада, јер то даје објективну слику. Перфорација дебелог црева се дешава приликом колоноскопије, уочена је на време, човек је ушао у операцију, шта се даље дешавало не знам, папиролошки све изгледа у реду, десио се инцидент, комисија је дужна да каже", истакла је министарка.

Сада је инспекцијски надзор брзо извршен, како каже министарка, јер је јавност била упозната с тим. Иначе, напомиње, морамо убрзати тај процес, када се нешто деси и када се неко жали унутар две до три недеље морамо имати одговор. Поручује и да мора да се контактира са Републичком стручном комисијом.

Завршити грандиозне пројекте 

Говорећи о континуитету у раду, Грујичићева каже да се морају завршити велики, грандиозни пројекти који су започели – Клинички центар Србије, Клинички центар Војводине, Тиршова 2, која је већ кренула.

"Морамо ући у процес изградње новог Института за онкологију и радиологију Србије, јер услови у којима се наши пацијенти лече нису добри", истиче Грујичићева.

Напомиње да је та зграда стара и два пута бомбардована. "Једно је кад нешто дограђујете, а друго када зидате нешто ново", додала је министарка уз напомену да су у току реконструкције лозничке и пожаревачке болнице као и да оно што је започето мора бити завршено.

Реорганизација примарне здравствене заштите 

Сматра да је реорганизација примарне здравствене заштите број један. Мора се вратити поверење у медицину засновану на доказима.

"Када породица има поверење у једног доктора, онда не сурфује по интернету и не гледа да ли треба да прими вакцину, овај или онај лек", указује Грујичићева.

Према њеним речима, лекари опште праксе једини гледају целог човека. "Ми смо сви специјалисти за мозак, за срце, за леву половину дебелог црева. Имала сам пацијента који је у једном тренутку примао 24 лека, он не може да се осећа добро. Морамо ограничити број лекова", каже она.

Ако је нешто добро, наредни министар ће то продужити. Довољно је некада да се припреми платформа, истакла је Грујичићева.

О допунском раду 

Говорећи о допунском раду, министарка здравља најављује да ће у среду имати састанак са професорком Сањом Радојевић Шкодрић и да је РФЗО направио платформу за допунски рад у државној установи.

"Нема разлога да оперишете у другој установи, радите са својим тимом у својој кући. Људи имају право да бирају примарног лекара, директор установе одређује ко ће шта оперисати. Видеће се код кога највише иду пацијенти и ко има најквалитетнији рад, увек ће се дешавати компликације", рекла је министарка.

Ако радите, морају да се решавају компликације, али морају бити до пет одсто, указује Грујичићева.

Министарка Грујичић је рекла да је набављен велики број скенера и магнетних резонанци.

"Могу да кажем своје искуство са Института за онкологију и радиологију. Имате велики отпор међу радиолозима, на томе мора да се ради. Када видите колико је описа направљено за недељу, то је у 2021. било лоше, имамо сада тамо три магнетне резонанце, три скенера, нови скенер је у најави. По болницама сада имате нове скенере, магнетне резонанце су стигле, директори установа морају да буду одговорни како и колико се ради", додаје министарка.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара