Читај ми!

Једно "да" може да спасе осам живота – листа оних који чекају трансплантацију све дужа

Србија је на европском дну по броју трансплантација органа. У сусрет Европском дану донора почиње и нова Национална кампања за промоцију значаја даривања и завештања органа. Један донор може да спасе и до осам живота.

Младен Тодић из Удружења "Заједно за нови живот" каже да је четири пута враћан кући или као некомпатибилан прималац или је неко у том тренутку био животно угроженији од њега.

"Сва та четири пута су била и у психичком и у физичком смислу страшна, јер ви не знате да ли ћете дочекати наредни позив, да ли ће једноставно организам и јетра издржати до наредног позива. Петог пута, тог 13. октобра 2016. године, позвали су ме са Ургентног и тај пети пут је био мој срећан пут", додаје Младен.

Младен наредне недеље слави шести рођендан новог живота. Води Удружење "Заједно за нови живот" и са онима који живе нови живот или ишчекују спасоносни позив бори се за оживљавање програма трансплантације.

До 2020. године ситуација и није била толико драматична. Али, онда је стигла епидемија ковида 19 и трансплантације су постале реткост. Али није само корона кривац за поражавајућу статистику. А статистика каже и да су много веће шансе да нам током живота затреба трансплантација него да будемо давалац. А листа оних који чекају из дана у дан је све дужа.

"Разговори су изузетно тешки, велике емоције су присутне са обе стране, породице у том тренутку губе све, а ви им тражите помоћ, знате да са друге стране имате пацијенте који умиру, којима је живот ограничен и зависи од донације органа, једно ‘не’ руши све", истиче др Саша Кнежевић, анестезиолог, координатор за трансплантацију УЦ УКЦС.

"Имали смо у претходних неколико месеци девет потенцијалних донора где је више од 20 људи могло да добије нови орган. Нажалост, нисмо имали ниједну сагласност за давање. Схватили смо да морамо да се вратимо на почетак и да објаснимо народу да без њих ово не може да успе, без емпатије, елементарне људске солидарности, хуманости, ми не можемо да имамо трансплантацију у Србији", поручује проф. др Предраг Саздановић, државни секретар у Министарству здравља.

У сусрет Дану донора, који се широм Европе обележава сутра, у Србији је, уз подршку Министарства здравља, Удружење "Заједно за нови живот" почело кампању "Још си ми траг", коју подржава и РТС.

Јер, када медицина више не може да помогне некоме ко вам је изузетно драг, скупите тада снагу и реците "да", јер једно "да" може да значи продужетак и спас за осам и више људи и тада тај неко ко вам је био драг заувек за собом оставља траг.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара