Читај ми!

Протест Вршчана због убиства девојчице испред Центра за социјални рад и суда

Испред Центра за социјални рад, Основног суда и Тужилаштва у Вршцу одржан је протест због смрти двогодишње девојчице Петре Будимировић, коју је у уторак убио отац Марко Будимировић а затим извршио самоубиство.

Вршчани су се окупили испред Центра за социјални рад са захтевом да се утврде одговорна лица и институције за пропусте у случају убиства мале Петре Будимировић и да кривци буду санкционисани.

"Наши захтеви су да се обави истрага која ће бити свеобухватна, која ће укључити све институције које су имале везе са доношењем ове одлуке и омогућавање да психички лабилна особа, осуђивана раније за насиље, има приступ малолетном детету без надзора. Други захтев је да они о тој истрази, односно резултатима истраге обавесте јавност, транспарентно, поименце о сваком ко буде пронађен да је крив и треће је да они буду санкционисани по заслузи и размери пропуста који су направили", навела је Зорана Црнојевић, иницијаторка протеста.

Осим испред Центра за социјални рад, грађани су протестовали и испред Основног суда и Тужилаштва у Вршцу.

"Нећу дозволити да више ниједно дете прође као моја Петра, ниједној мајци, ниједној жени се више не верује у овој земљи, може жена да прича шта год хоће. Сви само обрађују папире, попуњавају, сви су попунили папире, а мог детета нема", поручила је Сузана Будимировић, Петрина мајка.

Покрајинска комисија секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова је претходна два дана проверавала рад Центра за социјални рад у Вршцу и своје налазе ће предати Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду које је формирало предмет ради утврђивања да ли је било евентуалних пропуста у раду Центра за социјални рад и има ли елемената извршења кривичног дела, несавестан рад у служби или другог кривичног дела у службеној дужности.

Такође је и од Основног суда у Вршцу затражен комплетан спис предмета против Марка Будимировића који се водио због кривичног дела насиље у породици и за које је он 27. септембра осуђен условном казном од годину дана.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу медијских информација да је у Вршцу отац убио своје малолетно дете а потом извршио самоубиство, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Поводом медијских навода да је мајка убијеног детета више пута пријављивала оца детета за породично насиље, Заштитник грађана тражи од МУП-а Србије да га у истом року обавести о поступању надлежне полицијске управе у конкретном случају, посебно о активностима полицијских службеника у овом случају.

И Више јавно тужилаштво у Београду наложило је Покрајинском секретаријату да прикупи и достави информације о извршеном надзору над радом Градског центра за социјални рад у Вршцу. Такође, од суда је затражен комплетан спис предмета против оца, који се водио због насиља у породици. 

До убиства и самоубиства дошло је у уторак око 14 часова када је отац М. Б. (35) у стану у насељу највероватније убио своју двогодишњу ћерку, а затим извршио самоубиство.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се