Читај ми!

Заштитник грађана проверава рад МУП-а и Центра за социјални рад због убиства детета у Вршцу

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу медијских информација да је у Вршцу отац убио своје малолетно дете а потом извршио самоубиство, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Заштитник грађана од Покрајинског секретаријата тражи да у року од 15 дана изврши надзор над стручним радом Центра за социјални рад Вршац у овом случају и да му достави извештај о извршеном надзору и документацију о поступању.

Поводом медијских навода да је мајка убијеног детета више пута пријављивала оца детета за породично насиље, Заштитник грађана тражи од МУП-а Србије да га у истом року обавести о поступању надлежне полицијске управе у конкретном случају, посебно о активностима полицијских службеника у овом случају.

Заштитник грађана од МУП-а тражи и изјашњење да ли су полицијски службеници поступали у складу са обавезама прописаним Законом о спречавању насиља у породици и Општим и посебним протоколом за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима.

До убиства и самоубиства дошло је у уторак око 14 часова када је отац М. Б., стар 35 година, у стану у насељу највероватније убио своју двогодишњу ћерку, а затим извршио самоубиство.

Михајловићева: Ако је било пропуста, неопходно да се утврди одговорност

Реаговала је и потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, изјавивши да је потребно спровести надзор, истрагу и контролу рада институција у вези са трагедијом у Вршцу, како би се спречили слични пропусти у центрима за социјални рад.

"То је лична, породична и друштвена трагедија и моје саучешће мајци и породици. Држава је урадила много тога, пре свега када је реч о унапређењу законског оквира, обуке свих у ланцу који се баве борбом против насиља у породици, мислим на полицију, судове, центре за социјални рад. Нажалост, показује се да постоје пропусти у центрима за социјални рад и ово није први пут. Сећамо се када је пре неколико година отац бацио дете на бетон у Раковици. И тада и сада се види да постоје пропусти и неопходно је да они који раде свој посао, одговарају за оно што раде", навела је Михајловићева.

Истакла је и да је економска самосталност жена кључна за борбу против насиља.

"Један од разлога зашто је Координационо тело формирано 2014. године јесте борба против насиља над женама и девојчицама, то је била иницијална каписла и то је посао свих нас, Владе, медија, невладиног сектора, привреде. Да видимо шта можемо да променимо када је реч о законима и ту смо урадили све што можемо, али да наставимо да радимо на оснаживању жена, да им помогнемо да се додатно образују, да се запосле. Економско оснаживање значи и да се дошколују, да почну да раде. То значи њихову самосталност", изјавила је Михајловићева.

Јанковићева: Убиство у Вршцу указује на размере проблема са којима се суочавају грађани Србије 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је последње убиство у Вршцу, у којем је отац убио двогодишњу ћерку, један од најпотреснијих случајева у историји породичног насиља и истакла да тај случај на најсуровији начин указује на размере проблема са којим се суочавају грађани Србије.

Нагласила је да смо дошли до тачке где "црвени аларм" упозорава да је крајње време да сви надлежни у систему хитно реагују, саопштили су из државног органа Поверенк за заштиту равноправности.

Повереница је поручила да је неопходно да се случај детаљно анализира и покрене питање конкретне одговорности, имајући у виду да је мајка девојчице покренула законске механизме за заштиту, како се наводи у медијима, али да је супруг насилиник убио дете.

"Ово није први случај са фаталним исходом, због чега се сви морамо запитати шта не функционише и шта као друштво морамо да урадимо да би се стање поправило, а жене охрабриле да насиље и насилника пријаве и буду сигурне да ће бити заштићене", казала је Јанковићева.

Подсетила је да Повереник за заштиту равноправности у својим годишњим извештајима редовно указује на потребу јачања капацитета свих надлежних служби, нарочито у области социјалне и породично-правне заштите, како би могле адекватно да пруже подршку и помоћ, посебно онима који су у ризику од насиља или су претрпели неки вид насиља.

Јанковић је упутила апел медијима да се у овом и у свим случајевима породичног насиља уздрже од сензационалистичког приступа и релативизације проблема, као и да поштују професионалне и етичке стандарде у извештавању.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво