Читај ми!

Србија ће са компанијом "Рош" радити на прецизној медицини, посебно у лечењу пацијената са раком плућа

Влада Србије и фармацеутска компанија Рош потписале су меморандум о научноистраживачкој сарадњи. Та компанија радиће у Србији истраживања, обављати тестирања и примењивати индивидуалну терапију против карцинома.

Свако од нас има неког ко се бори, ко се борио или изборио са раком. Свако од нас има и неког ко је, нажалост, изгубио ту битку. Зато се свака вест о тој болести прати са посебном пажњом. Последњих година на пољу борбе против рака дешавају се велике промене, а важну улогу има и прецизна медицина. У тој области Србија ће радити са компанијом "Рош", нарочито у лечењу пацијената са раком плућа.

"Идеја је да употребимо најсавременију технологије, то је секвенцирање следеће генерације на врло специфичним панелима које је компанија развила, као бисмо могли да уђемо дубоко у генетику самог канцера сваког пацијента и то води у примену персонализоване медицине, јер сваки канцер има своју генетику, а од од тога зависи дијагноза, који лек треба да се примени и каква је прогноза", каже др Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Од потписаног меморандума корист ће имати пацијенти, стручњаци и држава.

"Ово је заиста добар почетак једног путовања, једне велике сарадње и добра вест не само за Србију него и за пацијенте у Србији који ће имати приступ иновацијама. Та велика средства која улажемо у развој и истраживање, ми се надамо да ћемо то свакако у будућности моћи у већој мери да преусмернимо на Србију кроз Био 4 кампус", наводи Андријано Треве, регионални директор компаније "Рош".

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да "овде имамо годишњи буџет једне компаније Рош од 16 милијарди долара у истраживања и развој, то су такође стране и директне инвестиције које могу да уђу Србију".

"Присуство компаније као што је Рош даје јасан сигнал да у Србију фармацеутсеке компаније могу да инвестирају као центри истраживања и развоја", указује премијерка.

Сваке године у Србији око 7.000 особа добије рак плућа, а нажалост око 5.000 изгуби битку са њим.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се