Читај ми!

Инфлација стигла и у студентске домове, за друштвени живот 50 динара

Уз станарину и администартивне трошкове, телефонску претплату, одржавање интеренета и коришћење клима уредјаја, студенти у домовима у Београду плаћају и - друштвени живот. Распитивали смо се како се троши тај новац и шта студенти добијају?

Друштвени живот - један комад 50 динара.

Рачун из Студентског града на Новом Београду, објављен на друштвеним мрежама, многе је насмејао, а ми смо се запитали - за шта се тачно овај новац користи. У Студентском центру Београд кажу - ова ставка на рачуну постоји већ деценијама, али не мора да се плаћа, што студенти изгледа не знају.

"Та ставка је у зависности од студентског дома од 35 до 50 динара месечно и та ставка сллужи за финансирање студентских организација из домова. Ми смо као Студентски центар само сервис који наплаћује то и држи на пролазном рачуну, тај новац не користимо, него га пребацујемо студентским организацијама за њихове акције", каже Владимир Цвијовић, заменик директора установе Студентски центар Београд.

У Студентском дому, само на Новом Београду, тренутно станује око 4.500 студената, што значи да се за друштвени живот, под условом да га сви плате, само у једном месецу сакупи 225.000 динара. Годишње - то је око 2,5 милиона динара.

"Рецимо најкрупнија ставка коју студенти организују из тога је концерт поводом дана студената, организују се спортска такмичења различита, организовали су у јуну месецу један велики семинар на Златибору, конгрес за студенте студентских домова. И у зависности од дома до дома, неки праве неке хуманитарне акције, неки чешће неке спортске активности итд", додаје Цвијовић.

Можда се ни студенти не би у овом моменту бавили "ценом друштвеног живота", да инфлација од 1. октобра није стигла и у студентске домове.

Станарине су поскупеле па, на пример, студент који је на буџету, у 4. најјефтинојој категорији соба на Новом Београду, сада кревет плаћа 1.500, уместо 1.020 динара, а за најквалитетнији смештај треба издвојити 3.190 динара месечно.

"Те цене су ипак, све укупно, јако симболичне. Некада се заборавимо и наше колеге студенти и њихови родитељи, да и поред ових неких додатака појединачних, студент месечно плаћа од 2.000, па нека је 3-3.500 динара на месечном нивоу. То је заиста доступно сваком", оцењује Цвијовић.

Поскупели су и бонови за храну у студентским мензама. Самофинансирајући студенти који живе у дому, морају да издвоје 20.400 динара месечно само за храну.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се