Читај ми!

Директор "Народног фронта": Свако непрофесионално поступање са пацијенткињама биће санкционисано

Двеста жена обратило се почетком године адвокаткињама које су на основу њихових исказа саставиле извештај о акушерском насиљу у Србији, а у којем се налазе и препоруке надлежним органима. Реакције, кажу, није било. Интернет порталу РТС-а се, на захтев за коментар, засад одазвао само директор "Народног фронта".

Извештај о акушерско-гинеколошком насиљу три адвокаткиње су објавиле 20. септембра 2022. године, на основу исказа 200 жена.

Према том извештају, највише случајева насиља доживеле су жене које су се порађале у ГАК "Народни фронт", Клиници у Вишеградској, као и у новосадској "Бетанији" и у породилишту у оквиру Универзитетског клиничког центра у Нишу.

Једна од адвокаткиња које су радиле на састављања овог извештаја Ивана Соковић Крсмановић рекла је да их ниједна надлежна институција није контактирала, нити их је обавестила да је било реакције и да ли је неко од надлежних органа поступао по службеној дужности. Нажалост, изостанак реакције је очекиван, рекла је Ивана Соковић Крсмановић.

Интернет портал РТС-а је тим поводом контактирао са ова четири породилишта и Министарством здравља пре недељу дана, пославши им линк на објављени извештај. Одговор је стигао само од директора "Народног фронта" проф. др Жељка Миковића. 

"Увидом у достављени извештај, уз посебно посвећену пажњу на субјективни и/или објективни доживљај породиља из свих наведених породилишта која се помињу у извештају, имам пуно разумевање и осуђујем сваку врсту непрофесионалне комуникације са пацијентом, као и непрофесионално понашање и подржавам пацијенткиње да исто пријаве Директору, Правној служби клинике или Заштитнику права пацијената", навео је проф. др Миковић.

Истакао је и да су лекари у обавези да буду доследни у поступању по медицинској доктрини, где је добробит пацијента на првом месту.

"То у акушерству, ограничава могуће компромисе са жељама пацијенткиња, а свака непрофесионална комуникација или непрофесионално поступање, пријављено или препознато у дневном раду, биће санкционисано у складу са Законом", навео је проф. др Миковић.

У одговору који је РТС добио од директора "Народног фронта" наводи се и да би термин "акушерско насиље" требало прецизно медицински-правно дефинисати, јер је одговорност коју повлачи неутемељена употреба овог термина велика и прети да од лекара и медицинског особља на једној и пацијената на другој страни направи супротстављене стране, што они нису.

У овој години је досад поднето пет приговора породиља, претходне их је било шест, а 2020. пет. У "Фронту" истичу да је директор поводом свих приговора предузео радње за које је овлашћен. 

Потребно оснажити жене да пријаве сваки вид насиља

Адвокаткиња Ивана Соковић Крсмановић истиче да је потребно, пре свега, оснажити жене да пријаве сваки вид насиља, укључујући акушерско-гинеколошко насиље.

"Свака жена која сматра да је жртва овог облика насиља може самостално, или уз правну помоћ адвоката да се обрати надлежним институцијама. Коме и како ће се жена обратити, зависи пре свега од начина на који је насиље извршено, те да ли у конкретном случају има елемената кривичног дела и са којим доказима располаже, што се процењује у сваком конкретном случају", наводи једна од аутора извештаја.

Истиче да жене врло често не знају имена здравствених радника који су се нехумано или насилно опходили према њима - "најчешће се здравствени радници не представљају, што су у обавези да учине, тако да у највећем проценту пријава нису означена конкретна имена учинилаца."

"У Извештају смо закључили да Република Србија мора да спроведе надзор над радом гинеколошко-акушерских установа, испита квалитет медицинских третмана, утврди узроке системског акушерског насиља, спроведе мере које доводе до кажњавања учинилаца, те да успостави сарадњу са свим актерима изван здравственог система који могу пружити помоћ у елиминисању овог облика насиља", рекла је Ивана Соковић Крсмановић.

Према објављеном извештају, жене су доживљавале шеснаест врста насиља током различитих медицинских третмана. Оне су као насиље доживљавале и медицинске третмане (Кристелеров захват, епизиотомију и слично) када су они извршени без њиховог пристанка или упркос њиховом противљењу.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи