Читај ми!

Са почетком грејне сезоне повећава се и број пожара – шта чинити ако ватра избије у стану

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апеловао је на грађане да, током наступајуће грејне сезоне, буду одговорни и да спрече пожаре карактеристичне за зиму. Од почетка до краја грејне сезоне избија велики број пожара на грађевинским објектима. Помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Недељко Гагић рекао је за РТС да је у случају настанка пожара најважније остати прибран и да је потребно позвати ватрогасце и обавестити комшије, уколико је пожар избио у стану.

Недељко Гагић рекао је да ватрогасно-спасилачке јединице интервенишу током целе године и да је током прошле године забележенa 31.000 различитих ванредних догађаја, а од почетка 2022. више од 26.000 таквих догађаја.

"Број пожара чини 80 посто укупног броја интервенција које су евидентиране на територији Републике Србије. У току прошле године евидентирано је 26.000 различитих пожара, што на отвореном простору, грађевинским објектима, саобраћајним средствима, а од почетка године до данас евидентирана је близу 21.000 пожара", истакао је Гагић.

Напоменуо је да су током лета најчешћи пожари на отворенoм, када су дуги сушни периоди, али да већ од октобра почиње да се повећава број пожара на грађевинским објектима, а који свој максимум достижу у зимским месецима – у јануару, фебруару и марту, када се бележи и до хиљаду пожара месечно.

"Основни разлог тренда повећања броја пожара на грађевинским објектима у зимском периоду је почетак и трајање грејне сезоне. Из тог разлога, Сектор за ванредне ситуације сваке године у овом периоду апелује преко средстава јавног информисања на све наше грађане да пре почетка грејне сезоне провере исправност својих димњака, да очисте димњаке од наслага, чађи, као и да поведу рачуна о ускладиштењу огревног материјала и да посебну пажњу воде приликом одлагања пепела након чишћења својих ложишта", нагласио је Недељко Гагић.

Осим неочишћених димњака, значајан узрок пожара су и пуњачи за мобилне телефоне и лаптопе. Гагић је навео да пожари у стамбеним објектима има и лети и да су њихов најчешћи узрок неисправне и преоптерећене електричне инсталације, али и остављање електричних уређаја укључених и без надзора.

Поменуо је и пожаре настале услед нестручног руковања плинским боцама, наводећи да је њихов удео мали, у односу на укупан број евидентираних пожара.

"Међутим, пожари који су на овај начин изазвани су веома карактеристични због тога што приликом неконтролисаног цурења пропан-бутан гаса из боце у којој се налази под притиском долази до аутоматски стварања експлозивне смеше пропан-бутан гаса, односно течног нафтног гаса и кисеоника из ваздуха и у скоро свим случајевима настанка пожара долази до експлозије", навео је Гагић.

Додао је да је у таквим ситуацијама довољна и најмања варница да настане експлозија која често узрокује велику материјалну штету, али и губитак људских живота.

Гагић је поручио да је у случају настанка пожара најважније остати прибран.

"У случају да је пожар настао у нашем стану, у једној просторији, уколико не можемо на безбедан начин тај пожар да угасимо, онда је важно да изађемо из те просторије, да за собом затворимо врата и да тиме спречимо брзо ширење пожара на остале просторије. Обавезно да што пре обавестимо ватрогасце спасиоце на телефон 193 да је настао пожар, као и да обавезно обавестимо све станаре, наше комшије, да је настао пожар", истакао је Гагић.

Објаснио је да у случајевима пожара у другим становима у згради никако не треба користити лифт, пошто се за време пожара, окно лифта понаша као димњак и сав дим пролази туда, а ако је и степенишни простор испуњен димом, не смемо отварати врата стана и потребно је заштитити врата мокрим крпама како дим не би продирао у стан.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи