Читај ми!

Марковићи за годину дана добили четворо деце, због чега су одлучили да остану у родном селу

Годинама уназад, млади у Србији, у потрази за бољим животом у великим градовима, напуштају мање средине, поготово села. Само у прошлој години око 135.000 особа, просечне старости 35 година, променило је пребивалиште. Међутим, има и супротних примера, као што је породица Марковић, која је свој живот са четворо деце, рођених за само годину дана, везала за село у околини Аранђеловца.

Домаћинства једно преко пута другог, али два различита села - Раниловић и Мисача. Дели их само пут. Иако се знају од детињства, Марко и Бојана су тај пут прешли и заволели се тек пре три године, када се он вратио из Београда, где се школовао и радио.

"Мирнији живот је на селу. Природа, чист ваздух. Једноставно једна здрава средина за једну породицу", каже Марко Марковић.

Обоје су запослени. Марко је конобар, а Бојана медицинска сестра, на боловању. Разлог - Хана, Kсенија, Лука и Филип. Девојчице су рођене прошлог септембра, а дечаци су дошли на свет пре само двадесетак дана.

"Свако тражи пажњу од деце посебно и онда док се сваком по мало посветимо, буде мало и напорно, али лепо", навела је Бојана Марковић.

У чувању деце помажу јој и мајка и свекрва.

"Супер се сналазим. Организација само и ништа више. Њих двоје, зет и ћерка су са малом децом, а ја сам са овим старијима", рекла је Снежана Адамовић, Бојанина мајка.

Маркова мајка, Драгица Марковић, истакла је како је најбогатија жена у Србији, пошто је у 63. години дочекала четворо унучади.

Иако су деца тренутно главна преокупација, послови на селу не трпе.

"Kолико можемо. Боримо се. Kад треба да се оре, кад треба око пољопривреде да се бере, да се жање", рекао је Драган Марковић, Марков отац.

На два имања имају стадо од шездесетак оваца и 50 ари воћњака.

"Имамо воћњак виљамовке. Планирамо неко проширење тих воћних засада", истакао је Марко.

И то је један од показатеља да Марковићи не размишљају да напусте село. Да ли је такав случај и са осталим људима који живе у руралним сединама показаће резултати октобарског пописа становништва.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се