Начелник Сектора за ванредне ситуације: Бојим се да ће елементарне непогоде ударати све јаче

Први који прискачу, када је људски живот угрожен су припадници Сектора за ванредне ситуације. Пред нама је период године када се очекују појачане падавине, биће и кише и снега, а следи и сезона грејања. Тада често буде и много пожара. Лука Чаушић, вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова и начелника Сектора за ванредне ситуације каже за РТС да је од формирања Сектора до прошле недеље било 415.205 интервенција и да су ватрогасци-спасиоци, који су срце система за ванредне ситуације, спасили 27.965 људи.

Лука Чаушић је гостујући у Јутарњем програаму РТС-а изјавио да је од формирања Сектора за ванредне ситуације до прошле недеље било 415.205 интервенција и спасили смо 27.965 људи.

"Импресивна цифра која показује сву важности и огромну ствар коју ватрогасци-спасиоци раде за све нас", навео је Чаушић. 

Када је лето ватрогасци су, каже, у пожарима, када је сезона киша и поплава онда су у води.

"Када је зима помажу становништву у удаљеним крајевима, између тога хиљаде и хиљаде интервенција гашења пожара на објектима, техничких интервенција у саобраћају. То су хиљаде интервенција и сваке године их је све више. Природа је све ћудљивија и бојим се да су све већи изазови испред нас", напомиње Чаушић.

Према његовим речима, последњих година је направљен изузетан напредак и у смислу пријема људства и опремања.

"Ми смо пре пар година имали око 2.950 ватрогасаца, ове године имамо око 3.500 ватрогасаца, а чекамо да у радни однос ступи још 300 младих спремних колега. Укупно Сектор броји око 4.600 људи. Ватрогасци-спасиоци су срце нашег система, али ту су и друге колеге", каже Чаушић.

Централна манифестација обележавања дана Сектора је била на Ади.

"Пре тога имали смо преко стотину манифестација широм Србије. На Ади је била прилика да се захвалимо најзаслужнијим, да се присетимо оних који су дали животе радећи свој посао и да се покаже изузетна професионалност, уиграност, знање и физичка прпремљеност. Поред припадника Сектра су учестовале и добровољани ватрогасци и наше друге колеге из Министарства унутрашњих послова", додаје Чаушић.

Први пут је приказана и вежба где се из хеликоптера спушта спасилац до особе која је угрожена у води, након обуке коју су неше колеге прошле са припадницима 63. падобранске јединице.

"Наши ватрогасци-спасиоци су по знању, срчаности, храбрости, у врху Европе и света. Темељ је постављен 2009. године, а у последње време и држава заиста обраћа пажњу на ову службу", указује Чаушић.

Напомиње да је ова година била најтоплија откако се мери темепратура у Европи.

"Више је за око 67 одсто пожара у односу на прошлу годину у Европи. У Србији смо имали 23,5 одсто више пожара на отвореном него прошле године и сваки од 14.000 пожара је угашен или локализован у року од 24 сата. Помагали смо ове године и колегама у Словенији и у РС", истиче Чаушић.

Климатске промене су, наводи, видљиве оком.

"Током лета имате рекордан број пожара, а исто тако ми последњих годину дана немамо нормалну кишу, или је нема или падне огроман пљусак. Ми се припремамо свакодневно, 2014. смо имали шест тимова за спасавање на води, а сада их имамо 27. Чим је нека најава ми смо у стању будности, а када захтева ситуација и у приправности на лицу места. Доста смо припремљенији за поплаве јер смо од 2014. осетљиви на то. Овога ће да буде све више и бојим се да ће елементарне непогоде да ударају све јачом снагом", наводи Чаушић.

Чаушић наводи да су реконструисана 24 објекта, а изграђена четири нова.

"Ватрогасна станица на Новом Београду се већ показала као кључна за Нови Београд. Градимо станицу у Трговишту, за пар дана почињемо градњу зграду управе Сектора у Крагујевцу, отварамо до краја године нове јединице у Гаџином Хану и Бродареви. Имамо 158 јединица. Временом ћемо све да их средимо и што се тиче опреме је стратешки пројекат набавке ватрогасних камиона. Представили смо прототип производње домаћих ватрогасних камиона и надамо се да ће што пре да уђе у масовну производњу", каже Чаушић.

Препорука је да људи сада очисте димњаке, јер је, напомиње, чест узрок пожара, да не остављају новине близу пећи, да провере инсталације, да не остављају укључене уређаје.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво