Читај ми!

Мала Госпојина обележена у више средина на КиМ

Мала Госпојина обележена је у Грачаници на КиМ, светом литургијом у истоименом манастиру, литијама главном улицом и резањем славског колача испред седишта локалне самоуправе.

Председница општине Љиљана Шубарић је након резања славског колача рекла да је посебан дан за све грађане јер локална администрација у Грачаници данас слави дан када је формиран један од стубова српског опстанка.

"Данас славе сви наши грађани, све наше школе, вртићи, Домови здравља, сва наша деца... Драги суграђани, данас сви заједно упућујемо молитве нашој мајци Божјој да нас сачува и сабере у својој љубави, вери и нади у спасење", поручила је Шубарић.

Више стотина верника окупило се на литургији и литији након ње. Литургију је служио викарни епископ новобрдски Иларион са свештенством, рекавши у беседи окупљенима да је Богородица Марија, наша мајка и заступница.

"Дошла су времена када је питање да ли можемо људским средствима да се одбранимо, и ово што ми овде стојимо и постојимо је чудо Божије. Наш опстанак на простору Косова и Метохије је својеврсно чудо Божје и ту се види колика је упорност цркве. Заправо то је та тиха борба која је постојана на невидиљивим нитима уз помоћ које градимо бедеме, зато и Грачаница стоји постојано као Дечани, Девич, Драганац, зато што постоји невидљива сила Божија људском оку", поручио је владика Иларион.

Међу окупљенима у Грачаници, на литургији и другим догађањима били су представници Српске листе, Привременог органа општине Приштина, политички представници из Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Суботице.

Обележавање Дана општине биће настављено у послеподневним часовима Свечаном академијом, на којој ће, између осталог бити додељене општинске захвалнице.

На Косову и Метохији Мала Госпојина оеблежена је и у цркви Рођења пресвете Богородице у Гораждевцу и Плањану код Призрена.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво