Читај ми!

Да ли је карцином препрека за трудноћу

Професорка Катарина Стефановић из Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Србије изјавила је за РТС да је од почетка године у нашој земљи рођено око 3.400 беба. Истиче да у Вишеградској постоји Центар за онкофертилитет за пацијенткиње које имају карцином у трудноћи или имају проблема са плодношћу после малигних болести.

Завод за статистику саопштио је да су до јуна рођена 29.334 детета, односно 521 беба више него у истом периоду прошле године, што је раст од 1,8 одсто. Највише рођених беба, 5.242, имали смо у марту.

Катарина Стeфановић, гостујући у Јутарњем дневнику, изјавила је да је од почетка године рођено око 3.400 беба у Србији, док је током протеклог дана 25 – 19 девојчица и шест дечака. 

На позитивније промене у демографској политици, међутим, утиче и то што се многи све касније одлучују за родитељство, али и то што све млађе особе оболевају од тешких болести, које могу да угрозе њихово репродуктивно здравље.

У ГАК Вишеградска зато постоји јединствен Центар за фертилитет и онкофертилитет, у којем могу да се лече пацијенткиње из земље и региона.

Стефановићева наводи да су протеклих година имали искуства са великим бројем пацијенткиња које су имале карцином у трудноћи или су имале проблема са плодношћу после малигних болести.

Према њеним речима, реч о јединственом Центру који сарађује практично са свим клиникама у земљи и региону, а које се баве сличном проблематиком.

"Центар за онкофертилитет функционише по принципу конзилијума, али и многобројних саветовалишта за онкофертилитет, где долазе пацијенти које упути лекар или друга установа", наводи Стефановићева.

Према њеним речима, лечење за сваку пацијенткињу је јединствено и прилагођава се њеним година, типу и одмаклости тумора...

Додаје да на клиници од 2009. године постоји програм замрзавања репродуктивних ћелија, као и ткива јајника, што је уједно и начин очувања фертилитета.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи