Читај ми!

Превентива или строже казне - шта је ефикасније у борби за безбедност деце на интернету

Процене су да дневно 700.000 предатора вреба децу с интернета. Како их заштитити - строжим казнама или бољом превенцијом, била је тема округлог стола "Заједно за безбеднији интернет-правни оквир и изазови у спречавању сексуалне експлоатације деце и младих на интернету".

Лукавост и упорност предатора нема границе. Деца својом наивношћу и неискуством лако упадају у њихову замку.

"Ниједан педофил у већини случајева не изврши тек тако чин сексуалног злостављања деце. Прво је то разгледање неког порнографског материјала, коришћење интернета да се ступи у контакт са децом, врбовање жртава преко интетрнета, приказивање деци тог порнографског материјала", каже Маја Атанасковић из Центра за несталу и злостављану децу.

Из тог ланца, дете само тешко излази. Чак и када се предатору уђе у траг, тврде упућени, пут до правде је дуг, а казне мале.

"Често су судски процеси предуги и оно што ја могу рећи, када причамо о сајбер криминалу, казне се додељују на неком законском минимуму. Јако је битно да од Одељења за високотехнолошки криминал у полицији до самог судије сви знају свој задатак и да покушају да га ураде што је боље могуће", каже Игор Јурић, директор Центра за несталу и злостављану децу.

У Адвокатској комори Београда вољни су да пруже бесплатну правну помоћ породицама, али нису сигурни да би се увођењем строжих казни стало на пут предаторима са интернета.

"Није проблем законске регулативе. Казне, лако ћемо се ми договорити, односно законодавац да мисли да казне треба да буду веће или мање, али је питање да ли ће то решити проблем, да ли ће то отклонити узрок. Ја сам скептичан да казне, велике казне могу некоме да измени свест", каже адвокат Момчило Булатовић, председник Адвокатске Коморе Београда.

Судије, на које јавност упире прстом када сматра да је казна сувише блага, поручују да је кривично право последња одбрана друштва од криминала.

"Много већи значај има превенција и едукација. Проблем превенције и едукације је у томе што су они битно скупљи од самог санкционисања и онда често имате у јавности коментаре како је нека казна блага или строга, а суштински то не води нечему што је циљ кривичног права, крајњи циљ а то је са друштвеног аспекта управо смањење стопе криминалитета", каже Александар Трешњев, судија Вишег суда у Београду.

Прописана казна за кривично дело прибављање и приказивања садржаја у којем се малолетници искоришћавају у поронографске сврхе је до три године затвора.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво