Читај ми!

Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Свечану манифестацију у Бијељини, којој ће присуствовати председник Александар Вучић, РТС ће преносити од 11 часова.

Централна манифестација поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, којој ће присуствовати највиши званичници Републике Српске и председник Србије Александар Вучић, биће одржана данас у Бијељини.

Свечаност почиње у 11 сати, а претходно ће у Великој Обарској бити озваничен почетак изградње ауто-пута Рача-Бијељина.

Радио-телевизија Србије ће директно преносити програм манифестације.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт.

Овај празник први пут је био свечано прослављен прошле године, на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи у Београду.

Ристић: Важно да са поносом истакнемо српску тробојку 

Историчар и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић каже за РТС да је ово добро одабран датум за обележавање празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

"То је дан када је после две године крвавих, страшних, драматичних и трагичних и јуначких борби српска војска пробила Солунски фронт и фактички означила почетак ослобођења Краљевине Србије за шта је било потребно свега 45 дана нашим јуначким прецима", додаје Ристић.

Поред тога, из угла историјске науке, како каже, то је означило и почетак краја Првог светског рата.

Истиче да је обележавање овог празника важно како за младе, тако и за старије.

"Једна нација има своје националне симболе, једна држава има своје државне симболе. Наши државни симболи су химна, грб и национална застава. Сва та три симбола су прелепи и за нас драгоцени и чини ми се да итекако имамо право свих 365 дана химну да певамо, да се заставом поносимо и да је високо дижемо и да чувамо наш грб, а посебно на овај дан", поручује Ристић.

Навео је да је због тога важно да истакнемо српску тробојку на свим објектима где живимо или радимо.

"Да то учинимо са поносом, поштовањем и захвалношћу према онима који су у претходним вековима страдали за слободу свог народа и домовине", наводи Ристић.

Указује да је важно да будемо поносни, јер у време девалвације истинских знања долази до тога да се огрешимо о своје претке.

"Много тога заборављамо, а историја ће нас казнити, па ће наша деца нас заборавити. Управо због таквог једног неодговорног приступа, наравно част појединцима и појединим институцијама", поручује Ристић.

И у Аустрији се вијоре српске заставе 

Председник удружења које окупља наше људе у Аустрији Милорад Самарџија каже да се у тој земљи данас вијори више српских застава него прошле године.

Истиче да овај дан много значи нашим људима у дијаспори.

"Све су то сигнали, добри знаци и импулси ка патриотизму, ка јединству, да покажемо да ценимо оно што јесмо и одакле потичемо", наводи Самарџија.

Поручује да се често окупљају и да негују те односе, али да је важно колико се свако појединачно идентификује са оним одакле је и шта је.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво