Читај ми!

Организатори Европрајда: МУП одбио жалбу на одлуку о забрани шетње, жалићемо се Управном суду

Полиција је одбила жалбу коју је Европрајд поднео поводом забране шетње 17. септембра. Организатори најављују да ће се жалити Управном суду.

Један од организатора "Европрајда 2022" Горан Милетић рекао је да је од МУП-а стигло другостепено решење којим полиција забрањује руту шетње коју су припадници ЛБГТ пријавили за суботу 17. септембар и да ће се жалити Управном суду.

Милетић је рекао за Танјуг да је ресење стигло пола сата пре завршетка рока од 24 часа, у коме се како каже, побијају наводи због којих су се ЛГБТQ жалили, а међу којима је тврдња да ће постојати међусобни сукоби са противницима Европрајда.

"То је потпуно невероватно, будући да смо ми мирни грађани. Никада се нисмо ни са ким сукобљавали када смо имали "Београдпрајд", никога не нападамо и ни у какве сукобе не улазимо, поручио је Милетић.

Милетић је навео да је МУП у решењу навео да је потпуно ирелеватнтно да ли неко напада ЛГБТ заједницу или да су они мирни, већ да МУП може да забрани скуп, што је како каже Милетић, супротно са правилима Суда за људска права.

"Ми користимо правне механизме и наредни корак је да ћемо се одмах жалити Управном суду, што пре то буде могуће", рекао је Милетић и додао да та заједница поштује закон, али и да са друге стране очекује да се њихова људска и уставна права у потпуности поштују.

Милетић је изразио очекивања да ће Управни суд у року од 24 сата донети јасну одлуку којом се, истиче Милетић, одлука МУП-а поништава.

"Уколико се то не деси видећемо шта су нам следеће опције, али ми очекујемо да се сви окупимо и шетамо како је планирано 17. септембра", поручио је Милетић.

Министарство унутрашњих послова, на основу Закона о јавном окупљању у складу са Уставом Републике Србије, донело је јуче решења да не дозволи шетњу учесника "Европрајд 2022" као ни учесника породичне шетње у организацији "антиглобалиста" у Београду у суботу 17. септембра.

Европска унија је разочарана због тога што је шетња забрањена, каже портпарол Петер Стано, а известилац за Србију у Европском парламенту Владимир Билчик изразио је наду да ће шетња ипак бити одржана.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара