Читај ми!

Патријарх Порфирије данас са државним врхом Мађарске

Разговорима с државним врхом Мађарске патријарх српски Порфирије завршава посету тој земљи. Састаће се са премијером Виктором Орбаном, председницом Каталин Новак, као и са председником парламента Ласлом Ковером.

Патријарх Порфирије завршава тродневној посету Епархији будимској, поводом стогодишњице успостављања Српске патријаршије и двадесетогодишњице архијерејског служења епископа Лукијана на челу Епархије будимске.

Патријарх Порфирије је синоћ посетио Српску школу "Никола Тесла" која је кровна образовна институција Срба у Мађарској.

У четири насеља имају четири основне школе, четири предшколске установе, једну гимназију, библиотеку и два студентска, односно ученичка дома.

Тренутно је уписано око 830 ђака. Школа је потпуно интегрисана у образовни систем Мађарске и финансира је Влада те државе.

У обраћању ученицима патријарх Порфирије је истакао да школа постоји да бисмо стицали знања, али да смо, ако не стичемо врлину, онда у опасности у најмању руку да знање постане контрапродуктивно.

Наводи да није неопходно да се ређају многи примери, довољно је, каже, да се сетимо најекстремнијег примера, а то је пример атомске енергије.

"Како је могуће да је нешто што је продукт највреднијих истраживања, проналазак који може и текако да помогне човечанству, ако нема врлине оно што је плод знања, ако нема врлине која је регулатор и ограда знања, онда та атомска енергија може да постане највећи непријатељ човеков", указао је патријарх Порфирије.

Јуче је на литургији у Саборној цркви у Сентандреји био присутан и заменик премијера Мађарске Жолт Шемјерн. Он је рекао да је мађарска влада посвећена дубоком пријатељству између Мађарске и Србије и да две земље чврсто стоје на одбрани хришћанства у свету.

Патријарх Порфирије ће данас разговарати и са државним врхом Мађарске, примиће га председник владе Виктор Орбан.

Потом ће посетити базилику Светог Стефана, првог мађарског хришћанског краља, а затим и  парламент, где ће се састати с председником парламента Ласлом Ковером.

Посету завршава сусретом с председницом Мађарске Каталин Новак.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара