Читај ми!

Екипа РТС-а у Копненој зони безбедности – инцидената нема, али појачан опрез траје 24 часа

Без обзира на осетљивост ситуације у јужној српској покрајини, стање у Kопненој зони безбедности и на самој административној линији је редовно и без инцидената. Екипа РТС-а проверавала је како изгледа једна смена у бази Добросин која је задужена за заштиту једног дела административне линије.

Редовно стање појачаног опреза овде траје 24 часа, седам дана недељно. За разлику од других касарни, оне у Копненој зони безбедности подразумевају патролирање с бојевом муницијом.

"Дозе одговорности има, али све је ствар навике. Ја мало дуже радим у војсци, тако да то за мене не представља проблем", рекао је десетар Стојне Дионисијев.

У близини базе Добросин озбиљнијих инцидената тренутно нема, али проблем праве шверцери као и они који прелазе административну линију тамо где то није дозвољено.

"Становници баш добро не познају саму админстративну линију и онда се деси да због тог незнања долази до нелегалног преласка те административне линије. У таквим случајевима, задатак патроле је да та лица заустави и врати на прави пут, односно да прелазе административну линију тамо где је дозвољено", навео је старији водник Владимир Цветковић.

Свака смена подразумева, међутим, вишенедељну одвојеност од породице. Током дежурства, база се напушта само по задатку.

"Што се мене лично тиче, мени је емотивнији долазак са базе. Одлазак, баш и не. Сам повратак са базе је доста емотиван, зато што после неколико недеља, дана, моћи ћу опет да се видим са својом породицом", истакао је Цветковић. 

Као и у свим другим базама у Копненој зони безбедности, и овде су неопходне посебне мере заштите. За разлику од многих других база, ова има и подршку тенкова. На сву срећу, за 23 године није било потребе да се из ових тенкова и пуца.

"Тенк може да извршава 100 посто наменских задатака. Ми смо овде да пружимо подршку тешким одељењима у нападу и органима у простору који се налазе на терену", навео је водник Иван Петровић.

Током прошле године у целој копненој зони било је 56 инцидената, најчешће покушај крађе дрва из шума. Иако код базе Добросин таквих упада нема, појачан опрез је на снази.

"Само ангажовање у Копненој зони безбедности и процедуре које се овде поштују изискују употребу бојеве муниције, обуку, дообуку, пре упућивања у току ангажовања овде на бази, тако да се све мере безбедности примењују приликом и самог упућивања и ангажовања у простору", истакао је капетан прве класе Марјан Филиповић.

Ова база није била на мети напада последњих петнаестак година. Најозбиљнији напади догађали су се након 2001. а последњи већи догодио се 2003, када су припадници Ослободилачке војске Бујановца, Прешева и Медвеђе гранатирали део базе.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво