Читај ми!

Примање витаминске инфузије на послу и у кафићу – помодарство или опасна играчка

Витаминске инфузије које се дају у кућним условима постају све популарније. Док једни тврде да је у питању плацебо ефекат, други кажу да се код великог броја оболелих показала ефикасном. У сваком случају отворена су многа питања, од тога да ли су оправдане, ко, када и како треба да их прими, односно ко и у којим условима сме да их даје, до тога да ли могу да угрозе здравље.

Удобно смештени у свом дому, на радном месту, чак и у кафићу, прикључени на инфузију. Уместо уносом воћа и поврћа, организам часте витаминима из боце.

"У неким ситуацијама пацијенти хоће да убрзају неке ствари да се потпомогну, ако иду на неки напоран пут или ако их чека неки стрес или су имали неки стрес да помогну организму на тај начин што ће примити витаминску терапију. Али, кажем, све то може у сарадњи са легалним здравственим институцијама и лиценцираним сестрама које апликују терапију коју ординира лекар", прича Жаклина Недељковић из Амбуланте за кућну здравствену негу "Мобилна сестра".

Витаминске инфузије не дају се због умора или непроспаване бурне ноћи, упозоравају лекари. У нестручним рукама то може да буде опасна играчка.

"Прво супстанца коју сте узели питање је колико је чиста и питање је да ли уопште сме да се даје интравенски. Ви сада директно у крв дајете неку одређену количину течности и то оптерећује срце и ако то урадите за некога ко има проблема са срцем опет можете да изазовете фаталне последице и, коначно, то треба да се излучи из организма, тако да некој особи која има проблема са бубрезиме и са јетром ви опет можете да нашкодите њеном здрављу", наводи проф. др Сања Мазић са Катедре за медицину спорта Медицинског факултета БУ.

Проф. др Ивана Сташевић Карличић из Психијатријске болнице "Др Лаза Лазаревић" напомиње да нема никаквог оправдања, јер витамини као велики молекули који се директно уносе у крвоток могу да изазову и анафилактичку реакцију и да на тај начин животно угрозе људе који је примају.

"Опет ћете рећи неће се мени десити, али ја стварно не знам коме ће се десити. То су неке ствари које ми носимо као предиспозицију генетски и просто понављам витамини имају препоручену дозу, имају максималну дозу, претеривање не води ничему осим улажењу у неке друге здравствене проблеме", додаје Мазићева.

Да би подмладили организам познате личности, подвргавају се различитим третманима. А објавом на друштвеним мрежама намећу трендове.

"Прво овде имамо неколико проблема, први је друштвена одговорност. Управо људи који имају неку врсту утицаја, а који овакве ствари уводе у тренд. Савремени човек јесте подложан трендовима што може да се припише и сугестибилности, наивности неке врсте, такође и ниском нивоу здравствене просвећености, свакако", каже Ивана Сташевић Карличић.

"Морам да кажем нешто приватно, а то је да је данас јако тешко бити лекар зато што просто савети нису више засновани на медицинским правилима, него на ономе што неко прочита на некој друштвеној мрежи, односно на неком профилу неке познате личности", сматра Мазићева.

Тренд стварања култа непролазне младости и лепоте над природним изгледом и биолошким старењем, неке је коштао и живота. Иза доброг маркетинга неретко се крију надрилекари и шарлатани.

 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво