Читај ми!

Пољопривредници из Шумадије кренули тракторима за Београд, Влада очекује наставак преговора

Пољопривредници су на јучерашњим разговорима са Владом постигли договор о премијама за млеко, али и даље није договорена цена сунцокрета. Настављене су блокаде путева у Новом Саду, Суботици, Сомбору, Панчеву. Пољопривредници из Шумадије кренули су тракторима за Београд. Из Владе поручују да су спремни за наставак преговора.

Незадовољни пољопривредници, који протестују широм Србије, објавили су након састанка са премијерком Аном Брнабић да има сагласности око премија за млеко за све квартале (15 динара), али да није постигнут договор о сунцокрету.

Пољопривредници који су јуче били на разговорима у Влади најавили су да ће трактори остати на улицама до даљег.

Пољопривредници из Баточине, Лапова и Раче, који су током дана блокирали прилазе ауто-путу према Београду и Нишу, кренули су тракторима за Београд.

На тај корак су се, како кажу, одлучили јер су до 15 часова чекали да чују позитивне вести из Владе, али пошто до договора није дошло испред Владе Србије ће остати док сви њихови захтеви не буду испуњени.

"Ми смо чекали до 15 часова одговор Владе и ресорног министарства, међутим ми одговор нисмо добили никакав. Ту су неке спекулације, подметања, махинације, ми то да више трпимо нећемо. Крећемо за Београд, очи у очи да се погледамо и да то решимо", поручује Милан Милошевић, пољопривредник из Раче.

Истиче да не одустају док се захтеви не испуне.

"Ово је више испод сваке границе, ми више немамо шта да изгубимо. Рекли смо својој деци пре пет дана, када смо их последњи пут видели, да се кући без решења не враћамо и тако ће и бити", додаје Милошевић.

Протест пољопривредника у Новом Саду осми дан заредом настављен је блокадом дела Булевара Михајла Пупина од Варадинског моста до Скупштине града.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић позвао је пољопривреднике да не дозволе да због протеста трпе грађани Новог Сада.

"Никада нисам био против протеста ако се тако не ремети живот грађана. Радује ме чињеница да је Влада Србије на прагу договора са пољопривредницима. Велика већина људи који протестују има неку муку, али има ту и људи који су на сваком протесту. Не могу да разумем шта су им криви грађани Новог Сада, зашто се то све ради", запитао се Вучевић.

Суботички паори наставили су протестно окупљање у центру града које је ушло у седми дан. Од 13 до 15 часова трактори су блокирали улаз у Штросмајерову, поред Градске куће. Сви хитни случајеви су пропуштани.

Пољопривредници ће поновити блокаду те саобраћајнице од 17 до 19 часова.

Цену сунцокрета од 50 динара за килограм коју су јуче понудиле уљаре на састанку са премијерком сматрају неприхватљивом, јер кажу да не покрива трошкове производње.

Од локалне самоуправе захтевају да формира кризни штаб због суше како би Влада Србије што пре прогласила стање елементарне непогоде и како би се укинула накнада за одводњавање.

У Сомбору су пољопривредници данас проширили блокаду, па су блокирали две велике раскрснице – ка Врбасу и Новом Саду и ка Стапару и Кљајићеву.

Ипак, током дана су се повукли са блокаде пута према Кљајићеву, који спаја Сомбор са Врбасом и представља најближу везу града и ауто-пута, због важности ове саобраћајнице за функционисање града. Блокада остаје на саобраћајници код Жупаније и Парка хероја у центру града.

Пољопривредници су поново данас блокирали нови пут из Панчева према Београду, али је сада он проходан. Они су на састанку и одлучују о даљим потезима.

Отворили су за саобраћај нови пут ка Београду, али се нису разишли, већ су паркирали тракторе поред пута у очекивању наставка састанка у Влади Србије и договора о цени сунцокрета, изјавио је за Танјуг пољопривредник Иван Адамов који учествује у протесту.

Јован Јовановић из Баваништа је након јучерашњег састанка рекао да су преговори били јако тешки и да су близу договора о цени сунцокрета.

"Надамо се да ћемо у наредном периоду решити то питање. Влада, премијерка и остали помоћници су цели дан били конструктивни, гледали су да нам изађу у сусрет како год могу - надамо се да ће се завршити у кратком периоду", рекао је Јовановић.

Прецизирао је да се преговори настављају, да нису прекинути, али да су дуго седели и да су људи постали нервозни.

Мирослав Марковић из Суботице је рекао да ће се о субвенцијама и плавом дизелу тек разговарати и да се блокаде настављају.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је након састанка за РТС да је састанак трајао девет сати и да је прекинут како би пољопривредници обавестили своје колеге о резултатима разговора.

Влада: Очекујемо наставак преговора, врата за пољопривреднике широм отворена

Преговори Владе Србије са пољопривредницима трају, а представници Владе су и данас ту за финализацију договора, речено је Танјугу у Влади.

Према информацијама Танјуга, у Влади понављају да је читав тим  са премијерком Аном Брнабић на челу и данас у Влади, те да су њихова врата широм отворена за пољопривреднике и да очекују наставак преговора.

Речено је да је у досадашњим разговорима постигнут изузетно висок степен сагласја две стране и да се надају да ће преговоре успешно привести крају и на задовољство свих.

Танјуг сазнаје да је Удружење Иницијатива за опстанак пољопривредника јутрос одбило предлог Владе, који им је послат у току ноћи, а према коме би цена сунцокрета била 70 динара по килограму.

Речено је да је предлог укључивао подстицај од 20 динара по литру горива за 80 литара по хектару, као и премију за млеко за наредни квартал од 15 динара по литру.

Танјугу је пренето да су удружења "Стиг", "Јужни Банат" и "Kрагујевац" послала Влади Србије нове предлоге, које Влада разматра и о којима ће се изјаснити у току дана.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво