Читај ми!

Још без договора о цени сунцокрета – преговарачи разговарају са ратарима, у Влади чекају позив

Ни након девет сати разговора у Влади Србије нема договора о откупној цени сунцокрета, али је постигнута висока сагласност о премијама за млеко, каже ресорни министар Бранислав Недимовић. Нови пут из Панчева према Београду биће отворен до ујутру, пошто су трактори склоњени са стране. Суботички ратари прекинули су блокаду централне градске раскрснице. Протести се, ипак, настављају, али и преговори. Министар пољопривреде поручује да су представници владе ту, кад год ратари буду желели да разговарају.

Незадовољни пољопривредници, који протестују широм Србије, објавили су после састанка са Аном Брнабић да има сагласности око премија за млеко за све квартале (15 динара), али да није постигнут договор о сунцокрету.

Јован Јовановић из Баваништа је рекао да су преговори били јако тешки и да су близу договора о цени сунцокрета.

"Надамо се да ћемо у наредном периоду решити то питање. Влада, премијерка и остали помоћници су цели дан били конструктивни, гледали су да нам изађу у сусрет како год могу - надамо се да ће се завршити у кратком периоду", рекао је Јовановић.

Рекао је да ће сада отићи на место блокада и покушати да обуставе блокаду на одређени период, односно да се трактори помере устрану како би могао да тече саобраћај.

"Блокаде неће престати овог тренутка, остаћемо на местима, али ћемо гледати да одобровољимо ратаре. Не желимо да мучимо народ, ратари ће бити поред путева, да ли ће бити затворени - договорићемо се", рекао је Јовановић додајући да ће покушати да им пренесу све што се догађало на састанку.

Прецизирао је да се преговори настављају, да нису прекинути, али да су дуго седели и да су људи постали нервозни.

Мирослав Марковић из Суботице је рекао да ће се о субвенцијама и плавом дизелу тек разговарати и да се блокаде настављају.

Недимовић: Ту смо кад год буду желели да разговарају

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да је састанак трајао девет сати и да је прекинут како би пољопривредници обавестили своје колеге о резултатима разговора. 

"У згради Владе смо, колеге из владе и ја и представници ПКС-а бићемо и целу ноћ овде и сутра, колико год је потребно за договор. Разговори су били тешки, а буџет није ћуп из којег се вади колико ко хоће, а ни влада не може да гарантује цене", рекао је Недимовић.

Истиче да је постигнут висок степен сагласја око премија за млеко, око подршке пољопривредним произвођачима везаним за гориво.

"Дошли смо до цене која би пољопривредном произвођачу донела око 70 динара цену, то је 11 посто више него што добијају у Румунији, Хрватској, Бугарској, Мађарској. Ово је близу 600 евра по тони, надам се да ће сви имати слуха, влада чини надљудске напоре да реши ову ситуацију", навео је Недимовић.

Каже да су увек спремни за компромис, а да ли ће неко користи своје право да протестује – то остаје на њима.

"Кад год представници пољопривредних произвођача желе разговоре – ми смо ту, довољан је један телефонски позив да нас обавесте о исходу својих разговора", поручио је Недимовић.

Брнабић, Недимовић и Чадеж чекају одговор

Председница Владе Ана Брнабић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и председник ПКС-а Марко Чадеж још су у Влади Србије и чекају на наставак данашњих преговора са представницима пољопривредника, речено је Танјугу из Владе Србије.

Они су око 20.45 часова контактирали представника Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Милета Сланкаменца, који је испред ове организације био на данашњем састанку, али је његов телефон недоступан.

Истовремено, председник ове Иницијативе Радослав Адамовић се јавио на телефон, али је, како је сам рекао, био на другом састанку који нема никакве везе са овим, те да ни о чему није обавештен, навели су из Владе.

Представници Владе су се чули и са представницима удружења Стиг који су их обавестили да још нису стигли у Пожаревац, иако су Владу напустили пре више од два сата.

Како је речено Танјугу премијерка Брнабић и министар Недимовић остаће у Влади уколико је потребно и читаву ноћ, са намером да "преговоре у којима постоји висок степен сагласности приведу успешно крају".

Трактори склоњени код Панчева, суботички ратари прекинули блокаду

Нови пут из Панчева према Београду биће отворен до ујутру, пошто су трактори склоњени са стране.

Састанак пољопривредника најављен је за сутра.

И суботички ратари вечерас су прекинули блокаду централне градске раскрснице.

Са Трга Лазара Нешића препаркирали су тракторе у Штросмајеву улицу, у близини Градске куће.

Кажу да протест није завршен и да ће сутра ујутро одлучити на који начин ће даље изразити незадовољство, јер њихови захтеви нису испуњени.

Захтеви ратара 

Да подсетимо, ратари су тражили да откупна цена сунцокрета буде 700 евра по тони, да се укине акциза на гориво и ограничи трговинска маржа. Влада је првих дана протеста испунила део захтева, укинула забрану извоза уља и понудила да откупна цена сунцокрета буде 535 евра по тони.

Пољопривредници данима протестују и блокирају саобраћајнице. Поручују да, ако за тону сунцокрета не добију 700 евра, неће имати чиме да плате сетву и да ће, онда, следеће године хране бити још мање.

Пољопривредници траже и смањење акциза на 20 динара за до 80 литара горива за газдинства до 20 хектара. Тражили су и да држава субвенционише 30 одсто куповину мешовитог ђубрива за јесењу сетву, али се, како незванично сазнајемо, од тог захтева одустало.

Влада је понудила предах у отплати кредита на годину дана и упутила позив пољопривредницима да своје представнике укључе у рад комисија које би се бавиле премијама за идућу годину, што је такође захтев оних који протестују.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво