Читај ми!

Деца повређена у Бугарској смештена у Тиршову, у наредна два дана иду кући

Седморо малишана, који су повређени у несрећи у Бугарској, јуче су на граници сачекале медицинске екипе из Ниша и превезле у Београд. Стање деце стабилно, кажу у Дечјој клиници у Тиршовој. Сви осим једног детета које ће имати операцију лакта биће пуштени кући у наредна два дана. Деца пребачена у болницу у Софији у тешком стању али нису животно угрожена, каже директор болнице "Пиргов".

У Дечију клинику у Тиршовој синоћ око 19 часова стигло је седморо малишана, два дечака и пет девојчица старости од 9 до 17 година, који су повређени у несрећи у Бугарској.

Након прегледа и дијагностике, утврђено је да је њихово здравствено стање стабилно. Др Синиша Дучић каже за РТС да су деца добро и да не очекује да се њихово стање компликује.

"Код четири пацијента смо радили додатни скенер, и код једног пацијента смо радили рендген дијагностику лакта. Сви пацијенти имају вишеструке повреде меких ткива екстремитета и лица и поред тога, три пацијента имају комоциони синдром. Један пацијент има прелом једног дела лакта и он ће данас бити оперисан", каже др Дучић. 

Према његовим речима, шесторо деце би у наредна два дана требало да будe пуштенo кући.

"Обично за овакве повреде деца проведу 24 до 48 сати на опсервацији, на праћењу. Тад се посматра да ли ће доћи до неког секундарног одговора организма, ране се испрате, да ли ће кренути нешто у смислу инфекција ране", каже др Дучић и додаје да су сви пацијенти добили антибиотску терапију.

Једно дете ће данас имати операцију лакта, после које ће још три до пет дана морати да проведе у болници.

Због стреса који су претрпела услед несреће, са децом ће у Тиршовој разговарати и тим психолога. 

Четрнаест особа повређено је у недељу, када се у Бугарској преврнуо аутобус из Србије. Два теже повређена дечака пребачена су у Софију на даље лечење.

"Ја имам информацију да се ради о једном пацијенту са неуротраумом, а један са повредом коштаног система", рекао је др Дучић.

Деца у софијској болници у тешком стању али нису животно угрожена 

Директор болнице "Пирогов" у којој су деца смештена Валентин Димитров каже да су она и даље у тешком стању, али да нису животно угрожена, преноси БТА.

Према његовим речима, деца су тренутно на одељењу интензивне неге.

"Нема директне опасности по животе деце, али њихово стање није лако. Имамо организацију, сви тимови, дечија трауматологија, неурохирургија, кардиологија, спремни су да буду на располагању ако затреба. На располагању су и све структуре ‘Пирогова‘, тако да имамо пуну сарадњу са Министарством здравља и целе земље", каже Димитров и истиче да је у овом тренутку једино потребно време.

После дуже операције једно дете је јуче мирније преноћило, а, како преносе бугарски медији, планиране су још две операције како би се његово стање побољшало.

Димитров није прецизирао које ће тачно операције бити урађене, пошто, како је навео, стање деце прво морају медицински да процене екипе педијатријске трауматологије.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво