Читај ми!

Брнабићева са пољопривредницима: Нико неће изаћи из Владе док се не постигне договор

Пољопривредници настављају протесте у Новом Саду, Суботици и Јужном Банату. Ратари из Раче на тракторима у Лапову чекају одговор Владе, а пољопривредници су блокирали и оба излаза из Панчева за Београд. Премијерка Ана Брнабић рекла је на састанку са пољопривредницима да нико неће изаћи из Владе док се не постигне договор, сазнаје РТС.

Представник пољопривредника из Суботице Мирослав Матковић обратио се медијима пре почетка састанка и рекао да очекују повољан исход, али да од захтева неће одустати.

"Нећемо одустати ни од једног захтева. Протести у Суботици и даље трају, а надамо се да ћемо са надлежнима имати успешне преговоре, у супротном протести се настављају", рекао је Матковић.

Премијерка Ана Брнабић рекла је на састанку са пољопривредницима да нико неће изаћи из Владе док се не постигне договор, сазнаје РТС. 

Брнабићева је у разговору са учесницима састанка скренула пажњу да је пред Србијом веома тешка недеља и да нам је потребно јединство.

"Поред тога што желим да се договорим са вама и да све стране буду задовољне, морам да дам све од себе да обезбедим унутрашњи мир и стабилност. Председник Александар Вучић крајем недеље путује у Брисел да се бори за мир. Потребно нам је националне јединство, сада више него икада и не треба да се међусобно свађамо", поручила је Брнабићева.

Суботички пољопривредници тракторима су у 10.15 часова блокирали централну градску раскрсницу на Тргу Лазара Нешића.

Представник ратара Маринко Кујунџић рекао је да ће блокада раскрснице трајати до 20 часова, тако што ће након сат и по обуставе саобраћаја, пола сата пропуштати возила.

У блокади раскрснице учествује око 80 трактора.

Очекују вести са састанка премијерке и пољопривредника, па ако не буду задовољни преговорима, блокаде ће бити настављене.

Од локалне самоуправе траже формирање кризног штаба како би суша била проглашена елементарном непогодом. 

Пољопривредници са око 200 трактора блокирали су оба излаза из Панчева за Београд. Ратари су тамо преноћили и кажу да чекају састанак у Београду са премијерком након чега ће одлучити о даљем току протеста.

На блокадама су ратари из Панчева и околних села, као и из ковинске општине.

Неко време нису ишли ни аутобуси "Пантранспорта", а сви који су хтели до престонице морали су да чекају у колонама. Отприлике, на сваких сат времена пољопривредници би пустили саобраћај.

На друштвеним мрежама возачи су давали обавештења где је проходно, па су многи тражили заобилазне правце и улице.

Возови иду ретко до Београда, па ни то није најбоља опција. Пољопривредници су се извинили грађанима због непријатности које доживљавају. 

Ратари који су два дана блокирали главну улицу у Крагујевцу вратили су се на полазну тачку пута у Десимировцу и блокирали магистрални пут Крагујевац–Топола.

Чекају исход састанка са премијерком на коме се налази и њихов представник. Ако не буду задовољни преговорима придружиће се у Лапову колегама из Раче који држе у блокади пут према Крагујевцу и кренуће за Београд.

Пољопривредници протестују и у Сомбору, где је блокирана саобраћајница код Парка хероја и Жупаније.

Затворен је прилаз центру града из правца Стапара. Пропуштају кола хитне помоћи, ватрогасце. Они су од петка увече на том месту, а завршетак протеста зависи од исхода данашњег састанка.

Састанак представника пољопривредника са премијерком Брнабић почео је у 10 часова. У Влади, како је саопштено, очекују да резултат разговора буде решење актуелне ситуације, прихватљиво за пољопривреднике и за државу и трговце – водећи рачуна о интересима грађана.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за РТС да ће данашњи састанак укључити све оне од којих може да се очекује да допринесу решењу – и ратаре, али и произвођачи и прерађивачи уља, као и трговински ланци.

"Сви имају проблеме, од тога да су трошкови саме производње за ратаре порасли до тога да је до недавно на снази била забрана извоза и да су трошкови за прерађиваче такође порасли. Дакле, сви деле терет и зато је битно да сви седнемо за сто и видимо на који начин то можемо да ублажимо. Да ли ће бити идеално – вероватно неће", поручује Чадеж.

Истиче да је суштина да се види како да се ублажи ситуација и да нико не буде на великом губитку.

Ратари траже да откупна цена сунцокрета буде 700 евра по тони, да се укине акциза на гориво и ограничи трговинска маржа. Влада је првих дана протеста испунила део захтева, укинула забрану извоза уља и понудила да откупна цена сунцокрета буде 535 евра по тони.

Пољопривредници данима протестују и блокирају саобраћајнице. Поручују да, ако за тону сунцокрета не добију 700 евра, неће имати чиме да плате сетву и да ће, онда, следеће године хране бити још мање. 

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво