Читај ми!

Мазут стиже у београдске топлане, али гас се не може заменити "преко ноћи"

У току грејне сезoне "Београдске електране" дневно потроше три милиона кубика гаса или три хиљаде тона мазута, као алтернативног горива. Како су током предстојеће зиме могући поремећаји у снабдевању гасом, "Београдске електране" набављају мазут. Међутим, промена енергента значи и прекид у испоруци топлотне енергије, јер се са гаса на мазут не може прећи "преко ноћи".

Прелазак са мазута на гас у систему даљинског грејања значио је не само чистији ваздух у Београду, већ и јефтинији енергент за "Београдске електране", које греју 22,5 милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора.

Зато је удео потрошње природног гаса у протеклих 10 година повећан са 81 на чак 96 одсто. Како су током предстојеће зиме могући поремећаји у снабдевању гасом, "Београдске електране" набављају мазут.

Испорука је почела прошле недеље и у наредна два месеца око 8.500 тона биће ускладиштено у резервоарима. У случају да дође до поремећаја у набавци природног гаса, свих 14 топлана и 20 котларница може да пређе на мазут, кажу у Секретаријату за енергетику.

Међутим, промена енергента значи и прекид у испоруци топлотне енергије, бар на 24 сата.

"Приликом преласка са једног на друго гориво, потребно је извршити замену горионика и то је једини технички захват који је потребно извести на котловима. За то је потребно извесно време – процењује се око 24 сата по горионику. Време је потребно да би се, пре свега, котао, ако је био у погону, охладио, а затим и да се и на великом постројењу, које је пречника два до три метра и дужине десет метара, изврши замена тог уређаја", објашњава професор Машинског факултета у Београду Милош Бањац.

"Грађани не треба да брину о техничкој припреми система"

Дневно, када је највећа потрошња у току грејне сезоне, "Електране" троше три милиона кубика гаса, односно 3.000 тона мазута као алтернативно гориво.

Одговор на питање колико би дана топлане, уколико не буде довољно гаса, могле да греју 360.000 станова на мазут, РТС није добио.

У писаном одговору који је стигао из "Електрана", наведено је да се менаџмент и сви запослени труде да корисници не осете последице енергетске кризе и да у сваком стану у Београду буде топло, али уз рационалну потрошњу.

"Србија има неколико резерви које може да користи у оваквим приликама – једно су складишта самих топлана, која ће се у прво време користити, друга врста су складишта које имају робне резерве и трећа су складишта која постоје у Нафтној индустрији Србије и која ће бити пуна за ову грејну сезону", наводи професор Бањац.

Грађани не треба да брину, кажу у "Електранама", о техничкој припреми система. Чим је завршена грејна сезона, почели су ремонти који ће бити завршени до 1. октобра, када ће почети функционалне пробе даљинског система грејања.

Грађани који су самоиницијативно празнили инсталације због замене или измештања радијатора, морају пре почетка грејне сезоне да се обрате диспечерском центру, како би се систем у згради допунио.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво