Читај ми!

Шеклер: СЗО да се изјасни о ризицима Европрајда због мајмунских богиња

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер каже да би СЗО у Србији требало да изнeсе став о ризицима одржавања Европрајда у Београду због мајмунских богиња, болести која се доминантно шири сексуалним путем међу мушкарцима.

Миланко Шеклер је, у разговору за Јутарњи програм РТС-а, реаговао на саопштење Лезбејске и геј солидарне мреже да та популација није довољно информисана о овој болести, те да држава "не ради ништа да заустави ову епидемију" јер, како наводе, сви светски епидемиолошки извештаји показују да се мајмунске богиње доминантно шире кроз популацију геј мушкараца.

"Апсолутно се слажем да је неинформисаност врло битна. Што се тиче нечињења, нисам сигуран да здравствени систем није све организовао. Можда би могло за нијансу да то буде транспарентније и да има више информација о томе, јер самим тим када има више информација - правих, епидемиолошких, медицинских, здравствених и званичних извора, ситуација би била боља", рекао је Шеклер.

Подсетио је на 2003. годину, када су се мајмунске богиње први пут појавиле у Сједињеним Америчким Државама.

"У десетинама породица су се појавиле мајмунске богиње и то прво код једног 14-годишњег дечака. И то је било необјашњиво. Да би се на крају, епидемиолошком дијализом, пошто знамо да се мајмунске богиње преносе са животиње на људе, испоставило да је у једној великој увозној баржи животиња из Африка, где је било око 800 животиња и то врло различите врсте - глодара, веверица, које се гаје као кућни љубимци - на њима није било никаквих клиничких знакова, они су сви били смештени у исте капацитете и заразили преријске кучиће, једну врсту глодара која је у Америци популарна као кућни љубимац", рекао је Шеклер.

Продајом преријских паса, додаје, заразио се велики број људи.

"Да би ситуација била драматична, један од тих глодара је побегао у дивљину. И онда је створен читав хаос - шта ако мајмунске богиње завладају популацијом зечева, веверица, глодара и почне да се ствара резервоар мајмунских богиња у природи", навео је Шеклер.

Истиче да се пре неколико десетина година ова болест углавном преносила директно са животиња на људе, а да је сада то другачије.

"Данас се ситуација променила утолико што вирус прелази углавном сексуалним путем код мушкараца, преко 98 одсто, макар су то подаци СЗО и то ствара одређену врсту ризика", рекао је Шеклер.

Због тога је, поводом предстојећег Европрајда који треба да се одржи у Београду, позвао директора Канцеларије Светске здравствене организације у Србији да изнесе став о ризицима одржавања таквог скупа, тј. о условима под којима би он требало да се одржи.

"Та болест може да се пренесе и преко кревета, чаршава, ћебића и постељине, што значи да се ствара одређени ризик и за особље које буде радило по хотелима", рекао је Шеклер.

Као додатни ризик навео је то да су хотелски вешераји смештени у подрумске просторије.

"Шта ако читаве недеље, десетину дана, неко буде мењао ту постељину и спуштао у тај вешерај и шта ако се тамо заразе домаћи пацови", упитао је Шеклер.

Упитао је и "да ли је нормално" на овај начин организовати велики број људи и створити ризик по њих.

"Ја не бих волео да Београд остане запамћен као град који је направио ескалацију случајева мајмунских богиња и читаву експлозију у Европи", каже Шеклер.

Истиче да је он стручан само за вирусолошко-епидемиолошки аспект, те да би о овоме требало да се изјасни Канцеларија СЗО у Србији.

Подсећа и да је председник СЗО Tедрос Гебрејесус недавно поручио да треба смањити број контаката, односно изложеност и на тај начин смањити ширење болести.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво