Читај ми!

Ратари после састанка са премијерком: Укида се забрана извоза житарица и уљарица, настављамо протесте

Незадовољни пољопривредници навели су после састанка са премијерком Аном Брнабић да ће бити укинута забрана извоза свих житарица и уљарица, и да им је понуђена цена сунцокрета од 535 евра. Нису, кажу, задовољни понудом. Очекују да добију писане гаранције. Пољопривредници су на око сат времена блокирали саобраћај у центру Новог Сада, као и Варадински мост, а затим тракторе вратили испред зграде Бановине. Најављују да њих стотину остају у центру града, као и да очекују како кажу озбиљјнију понуду Владе Србије.

Састанак премијерке Ане Брнабић и пољопривредника, који протестују широм Србије, завршен је у згради Владе после два сата, јавља репортер РТС-а.

Пољопривредници су истакли да понудом нису задовољни и да чекају да званична понуда стигне на мејл.

Рекли су да ће бити укинута забрана извоза свих житарица и уљарица, и да су за то добили гаранцију.

Понуђена им је, кажу, цена од 535 евра за тону сунцокрета. Такође, обећано им је да ће моћи два пута дневно да сипају гориво.

"Рекли су да ће моћи да се исплате премије за млеко од 15 динара, а за ђубриво не постоји могућност, тако су нам рекли", наводи Радослав Адамовић из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије.

Понуђено им је, каже, да за сваки литар горива добију поврат од 22 динара, и да ће то моћи да важи за 60 литара по хектару за свако газдинство. Тај новац, наводи, био би уплаћен унапред, и то до октобра.

Радослав Адамовић, пољопривредник из Крчедина, рекао је за РТС да им је дало министарство и премијерка рок до 15 часова да одговорд на њихов одговор на наше захтеве, то јест на њихов предлог.

"Видели сте како су пољопривредници одговорили, значи то их је разбеснело. Ништа нам велико нису хтели да учине, испунили су неке небитне захтеве. Очекивали смо ипак да ће трезвено размислити и неки нормалан потез повући," напоменуо је Адамовић. 

Председник Удружења пољопривредника "Стиг" из Пожаревца Недељко Савић каже да су тражили од Владе да се укине маржа за уље трговачким ланцима, односно разлика од 148 динара, колико добијају уљаре, до 196, колико кошта уље у продавницама.

Међу захтевима за наредну годину је увођење обавезног плавог дизела, улазак у радне групе за решавање статуса пољопривредника, као и повећање субвенција на 300 евра по хектару.

Пољопривредници су напоменули и да су тражили поништавање саобраћајних казни због блокада.

Поручују да настављају протесте док не добију писане гаранције, за које су рекли да их очекују до 13 часова.

За сада, кажу, немају у плану да блокирају саобраћај у Београду, али да за то постоји могућност ако не буде пронађено решење.

Протест у Суботици и Рачи

Суботички пољопривредници су око 14.30 часова наставили протестну вожњу центром града, а потом су у 15 часова поново паркирали механизацију у Штросмајеровој улици поред Градске куће, где су им трактори стајали од јуче.

Наводе да тако пружају подршку осталим војвођанским пољопривредницима који протестују у Новом Саду са којима су у сталној комуникацији.

За сада не откривају следеће потезе, иако су претходно најављивали да ће се разићи кућама, а са протестима наставити сутра у Суботици или у Новом Саду.

Ратари из Суботице нису желели да пошаљу делегацију на састанак са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем јер су тражили да их прими све заједно, као што је то било јуче.

Градоначелник је изјавио да су му врата за паоре увек отворена и да је спреман да им помогне, али да није могуће квалитетно разговарати са великим бројем људи ођедном.

Бакић је рекао да није у ингеренцији локалне самоуправе и градоначелника да прогласи стање елементарне непогоде због суше, што је један од главних захтева ратара према градској управи.

Градоначелник Суботице апеловао је на пољопривреднике да не блокирају функционисање града и слободно кретање грађана. 

И пољопривредници у Рачи, који су јутрос тракторима блокирали саобраћај испред Општине, настављају са протестом, незадовољни преговорима са Владом.

Како је за РТС рекао  Милана Милошевића, један  организатора окупљања, на протесту   остају до даљнег и најављују блокаду и других саобраћајница у тој општини. 

Пољопривредници су истакли и да нових састанака неће бити.

Раније данас, ратари са територије Општине Рача код Крагујевца блокирали су са десетак трактора Карађорђеву улицу испред зграде општине у знак подршке колегама које протестују у Новом Саду.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво