Читај ми!

Пољопривредници блокирали путеве у Новом Саду, кажу да остају до даљег

Пољопривредници у Новом Саду блокирали су раскрсницу код Бановине, Варадински мост и Јеврејску улицу у том граду и најављују да остају ту до даљег. Пољопривредници нису задовољни понудом коју су добили од представника власти. Навели су после састанка са премијерком Аном Брнабић да ће бити укинута забрана извоза свих житарица и уљарица, и да им је понуђена цена сунцокрета од 535 евра. Пољопривредници су тражили да откупна цена сунцокрета буде 700 евра по тони.

Уместо на њиви, пољопривредници су трећи дан на улици. Ратаре у Новом Саду подржавају колеге у Рачи и Суботици – механизацију су довезли испред својих општина. Након два сата преговора и саопштења Владе, тракторима су поново блокирали саобраћај.

"Видели сте како су пољопривредници одговорили, значи то их је разбеснело. Ништа велико нису хтели да нам учине, испунили су неке небитне захтеве. Очекивали смо ипак да ће трезвено размислити и неки нормалан потез повући", рекао је Радослав Адамовић из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије.

Недељко Савић, председник Удружења пољопривредника "Стиг", каже да су једну ствар предложили – да се укине маржа трговачким ланцима, што је разлика од 148 динара, колико добијају уљаре, до 196, колико је на рафовима.

Упућени указују на то да би са ценом од 700 евра по тони, колико траже ратари, могли да покрију трошкове и зараде, али да тако нешто ипак није реално.

"Проблем је у томе што се држава, за разлику од пшенице и кукуруза, врло ретко појављује као купац, мислим на Републичку дирекцију за робне резерве, а што се тиче сунцокрета на тржишту, углавном се цена формира када се држава уплете, а цена је ствар договора између откупљивача односно уљара и произвођача суцокрета", навео је Жарко Галетин, агроекономски аналитичар.

Влада је на седници одлучила да укине забрану извоза свих врста уља и да се акциза на поједине деривате нафте смањи за 10 одсто.

"Надлежне институције ће наставити да прате ситуацију на тржишту и у складу с тим предузимати адекватне мере. Приоритет ће свакако бити да се у првом реду задовоље све потребе становништва. Влада је у претходном периоду укинула забране и за извоз свих врста житарица које су биле под мерама ограниченог извоза", кажу у Влади.

Протесте и захтеве пољопривредника коментарише и председник Вучић. Каже, подстицаји у пољопривреди су за десет година са 14 милијарди динара повећани на 51 милијарду.

"Субвенционишемо са 500 милиона евра и није доста и ви подржавате све, само нећете да кажете људима да је један од основих захтева већа цена уља, а да цена буде већа, издаћете саопштење против нас и рећи што је велика цена уља, ми се боримо и гледамо да решимо проблем, има много часних људи, у праву су за одређене ствари, али станите мало, није то ћуп без дна", навео је Александар Вучић, председник Србије.

Пољопривредници у Рачи, који су јутрос тракторима блокирали саобраћај испред Општине, настављају са протестом и током ноћи. Незадовољни су преговорима са Владом, која како кажу није уважила њихове најважније захтеве око цене сунцокрета.

Позивају и друге пољопривреднике да им се придруже и најављују да неће одустати од блокаде, док им не буду испуњени захтеви. 

Суботички пољопривредници паркирали су тракторе поред Градске куће, а Штросмајерова улица у којој се налазе је проходна. Сутра ујутро ће одлучити о наредним потезима. 

Ратари истичу и да је додатни проблем тај што на зараду од соје и кукуруза не рачунају јер је, кажу, род подбацио, негде и 80 одсто. 

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи