Читај ми!

Пољопривредници протестују код Покрајинске владе, сутра састанак са премијерком

Ратари из Војводине од јуче протестују испред Покрајинске владе у Новом Саду. Од радикализације протеста и блокаде Варадинског моста, коју су најавили, одустали су - иако нису задовољни одговором који су јутрос добили из министарства. Сутра ће се пољопривредници састати са премијерком Аном Брнабић, потврђено је РТС-у. Пољопривредници протестују и у Суботици.

Војвођански пољопривредници, незадовољни откупном ценом сунцокрета, наставили су протест у Новом Саду, где чекају да се испуне њихови захтеви.

Они траже писмене гаранције од Mинистарства пољопривреде да ће бити испуњени сви њихови захтеви, а прва три по хитном поступку, која се односе на укидање акциза за сто литара горива по хектару, укидање забране извоза свих приоритетних пољопривредних производа и субвенционисање ђубрива.

Осим тога, захтевају да цена сунцокрета не буде нижа од 700 евра по тони, и да полиција поништи све пријаве против пољопривредника који су учествовали у протесту.

Јуче је са њима разговарао министар Бранислав Недимовић и обећао је да ће те захтеве решити у року од 48 сати.

Међутим, они захтевају да писменим путем добију гаранције од председника Републике.

Сутра у девет часова пољопривредници ће се састати са председницом Владе Аном Брнабић, потврђено је РТС-у. 

Ратари су преноћили испред зграде Бановине, а поручују да неће бити јесење жетве уколико се ситуација са ценама не промени.

Пољопривредници су током преподнева блокирали саобраћај код зграде Покрајинске владе, а барикаде су уклонили у 14 часова уз најаву да ће блокада поново почети у 17 сати.

Они захтевају да цена сунцокрета не буде нижа од 700 евра по тони, и да гориво за јесење радове буде по цени од 170 динара, уз услов да се дозволи најмање три точења дневно по картици и два у резервоаре радних машина.

Траже и обавезан плави дизел за пролећну сетву и да им се обезбеди 100 литара горива по хектару без акциза, као и да се укине забрана извоза за све примарне пољопривредне производе.

Придодат је и захтев да се свим учесницима протеста пониште пријаве полиције.

Дописник РТС-а јавља да су ратари одустали од претходно најављене радикализације блокада, иако су јутрос из министарства добили, како кажу, одговор којим нису задовољни.

Пољопривредници у Суботици су, након састанка са градоначелником Стеваном Бакићем, одлучили су да трактори остају паркирани у центру града до завршетка сутрашњег састанка паора са председницом Владе Србије.

Трактори остају у Штросмајеровој улици која је проходна за саобраћај, јавља дописник РТС-а.

Градоначелник Суботице обећао је поновни састанак са делегацијом пољопривредника сутра након што Влада Србије, односно Министарство понуде, одговори на захтеве војвођанских ратара.

Министарство предложило састанак пољопривредницима 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одговорило је на захтеве пољопривредника и навело да гарантује свим учесницима протеста да неће бити предузимане санкције против њих због активности током јучеашњег дана.

Предлажили су састанак са премијерком сутра у 9 или 10 часова у згради Владе.

На састанку би биле утврђене мере за:

- Проглашење суше за просторе по извештају РХМЗ-а и предлог финансијске подршке за угрожена подручја (одлагања плаћања кредита, одлагања плаћања закупа државне земље, финансијска подршка, помоћ у репроматеријалу). Рок одмах после састанка у Влади.

- Омугућавање сипања дизел горива на НИС-овим пумпама два пута током дана, плус канистер и хитно издавање пољопривредних картица. Рок одмах.

- Дефинисање пољопривредника као професије и прописа о реформи ПИО - заједничка радна група и утврђивање предлога да октобра месеца (из овог произилази и нови начин субвенционисања пољопривредних газдинства и увођење плавог дизела).

- Организација састанка са Покрајинском Владом због решавања проблема накнаде за одводњавање. Рок 10 дана.

- Даља либерализација извоза пољопривредних производа. Рок 15 дана.

- Утврђивање новог начина субвенционисања по хектару. Рок средина октобра (приликом израде новог буџета).

Ратари незадовољни одговором, најављују наставак блокада

Иако су јутрос добили одговор од Министарства, пољопривредници њиме нису задовољни, због чега настављају блокаде и очекују омасовљење протеста.

Кажу да ово нису одговори на захтеве које су они послали, пре свега на три приоритетна - укидање забране извоза за све приарне пољопривредне производе, субвенционисање вештачког ђубрива и 100 литара горива по хектару без акциза.

"Спомињу се неки професионални пољопривредници, суша, чека се извештај Хидрометеоролошког завода, и свашта нешто се пише, али ти битни детаљи које смо ми тражили, не видим их у томе", каже Милета Сланкаменац, координатор Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије. 

Најављују да ће блокаде наставити у овом облику, и очекују долазак још пољопривредника из других делова Војводине.