Читај ми!

За ИТ сектор нема зиме, високе зараде и даље су мамац за нове кандидате

Број огласа за посао у области информационих технологија у првих шест месеци ове године повећан је за четвртину у односу на претходну годину, показују најновији подаци портала Инфостуд. Као последица руско-украјинског сукоба, све више стручњака из Русије посао наставља у Србији. Подаци показују и да су порасле зараде у овом сектору, а стручњаци истичу да је и даље већа потражња за кандитатима него понуда.

Руско-украјински сукоб скоро па преко ноћи променио је слику Михајлове фирме. Мало предузеће од неколико стотина људи, сада је ИТ компанија у којој ради више од хиљаду запослених.

"Највећи број запослених је дошао са руског тржишта, пошто смо тамо 'изашли' као компанија. До сада смо релоцирали прецизно 1.047 запослених. Колеге из Русије имају највеће шансе да добију боравиште и радне дозволе код нас, и имамо велику подршку Владе Србије у том процесу", каже Михајло Поштић, директор "Луксофт Србија".

Процес запошљавања не јењава, па зато кажу да за ИТ сектор нема зиме. Траже се готово сви профили ИТ стручњака.

"Та тражња је више наша него са стране кандидата. Велика је потражња, више стотитина људи је у питању, наше тржиште није толико да ми одмах можемо да задовољимо потражњу, али радимо на томе", каже Михајло Поштић.

"Послодавци најчешће траже програмере са дуготрајним, релевантним искуством у ИТ сектору. Тако да 60 посто огласа у ИТ сектору је намењено медиорима и 30 посто сениорима. Дакле, 90 посто, а само 10 посто на сајту HelloWorld, за оне који тек улазе у индустрију, за почетнике, односно јуниоре", каже Марко Вучетић из одељка Инфостуда - сајт за запошљавање ИТ стручњака "HelloWorld".

Још дуго ће ИТ сектор бити дефицитаран, кажу познаваоци прилика. Високе зараде и даље су мамац за нове кандидате.

"Почетне плате у овом сектору су између 800 и 1.000 евра и то зарађују почетници јуниори, али оно што је чињеница је да су плате доста високе и да иду и до 8.500 евра. На нашем ИТ инсајдеру је највиша уписана плата 8.500 евра тако да, тачно је то, а сигурно је да има и оних који зарађују и више од тога", каже Вучетић.

Информационо-технолошки сектор прошле године остварио је извоз од преко милијарду и по евра и тиме надмашио пољопривреду. Ако ИТ тржиште настави да се развија овом брзином, очекује се да би 2025. у овој области могло да ради више од 120.000 људи.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара