Читај ми!

"Око соколово" заводи ред – може ли се и где стати на минут

Дарко Дујовић из Комуналне милиције истиче за РТС да, након две године од када центром Београда и улицама круже возила из система "Око соколово", има више паркинг места и да се значајно увео ред. Указује да је ситуација мало компликована на аеродрому, зато што тамо још трају грађевински радови, али да постоји велика паркинг гаража где аутомобили и даље могу да се паркирају.

Од увођења система "Око соколово", односно од примене возила и технике с видео-надзором 10. августа 2020, према речима Дарка Дујовића, значајно се увео ред у центру града и у улицама које контролише то возило.

Истиче да у систему ради 14 аутомобила у три смене у самом центру града као и у одређеним улицама по строго дефинисаним рутама контролишу и снимају непрописно паркирање као и контролу плаћеног паркинг места за "Паркинг сервис".

"Сама извесност да ће неко бити санкционисан, а зна да је непрописно паркиран, повећана је па се, самим тим, и смањио број казни и прекршаја, нарочито у центру града", наводи Дујовић. 

Може ли се негде стати на минут

Подсетио да је пре примене система "Око соколово" у Булевару краља Александра крајња десна трака била стално заузета. Сада се ту, упозорава, не може стати ни на минут, забрањено је заустављање.

Може се, наглашава, стати само на прописно обележеном месту. Објашњава да је закон о безбедности саобраћаја прописао да је забрањено заустављање у улицама на начин на који би се ометала безбедност пешака и аутомобила.

Додаје и да у претходном периоду нису кажњавали заустављање, не зато што је то дозвољено него зато што их је заиста био мали број.

"Уколико неко излази из возила, стали сте да неко уђе, стали сте по неком знаку или правилу које регулише саобраћај, да се уверите да ли је безбедно да уђете на неко паркинг место, у пролаз, да се укључите у неку саобраћајну траку с друге површине, у тим ситуацијама можете да се зауставите", наводи он.

Међутим, у свим другим ситуацијама када су људи видели да је то нека рупа у закону, па неко иде да заврши неки посао а други чека у колима ништа не значи и то је, опомиње Дујовић, забрањено.

Каже да је ситуација мало компликована на аеродрому, зато што се тамо још изводе грађевински радови.

"Постоји велика паркинг гаража где и даље може ауто да се паркира. Такође постоје прилази аеродрому где још увек може да се искористи место за паркирање. Међутим, више је навика ако можемо да дођемо аутомобилом до писте и авиона", сматра Дујовић.

Мерење буке само из угоститељских објеката 

Бука је проблем који мучи Београђане дуги низ година. Прецизира да комунална милиција може да мери буку на лицу места само из угоститељског објекта. Не може вршити мерење буке од неких машина или клима.

"Што се тиче угоститељских објеката сваки дан вршимо мерење буке и ове године је издат 31 прекршајни налог. Уколико то правно лице у року од годину дана понови прекршај следи му много већа казна и одузимање предмета који је извор буке", указао је Дујовић.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво