Читај ми!

Скуп пут до дипломе, колико студенти морају да издвоје за кирију ако им измакне место у дому

Упис на факултет је изгледа само пола посла. Тежи задак је пронаћи смештај за оне који не добију собу у студентском дому. За гарсоњеру у близини факултета, са режијама, треба око 400 евра. Најављује се да ће за још хиљаду и сто студената бити места у Студентском граду када се прошири. Поставља се питање кaда ће то бити.

Петнаест до 20 хиљада динара само за храну. Плус станарина и још неколико хиљада за комуналије за стан у Крњачи. То је минимум који Светозар Јовановић месечно мора да издвоји. Сматра да би, да није запослен, трошкови студентског живот у Београду били готово непремостива препрека.

 

"Раст цена се највише примећује по намирницама у продавници, ресторанима. Знатно је поскупело од прве плате пре 6 месеци до сада. Осећа се разлика у пар хиљада динара", каже студент Светозар Јовановић.

Осим хране, скупљи су и станови. У односу на 2020, кирија је већа за 20 до 40 одсто, показују подаци Агенције за некретнине. У огласима, гарсоњера са само две фотеље, сточићем и креветом за спавање у ширем центру гада тешко да може да се нађе за 200 евра, док је у близини факултета минимум 350.

Када се на све то додају трошкови дружења, уџбеници, рачуни, градски превоз, студентима је потребно од 500 до 600 евра за најосновније потребе. Најскупље кирије су у централним општинама, али ни Нови Београд не заостаје.

"Ако имамо у виду да је у близини свих већих факултета новоградња, ту је цена јача, што се тиче месечно нивоа закупа, али траже и ободе града због мањих цена", рекао је Марко Јевтић из агенције за некретнине.

Јефтинија варијанта је студентски дом. Месечна кирија је 3.000 динара. Ипак, за то је неопходно да будете на буџету. Алекса Обрадовић је раније живео у стану, али како су цене почеле да расту, одлучио је да пређе у Студентски град. Међутим, поскупљења нису заобишла ни студентске домове.

"Претежно се храним у мензи, на месечном нивоу трошкови за храну у мензи износе 4-5 хиљада, али наравно студенти се хране и ван мензе, тако да су укупни трошкови од 8 до 10 хиљада. Менза је поскупела на месечном нивоу 2,3 хиљаде, а на дневном нивоу 100 дин. Трошкови станарине поскупеле 1000 дин" навео је студент Алекса Обрадовић.

Студент који изнајмљује стан сматра да би било лакше бити у дому и хранити се у мензама, храна је добра, то доста самњајује трошкове, али ако не радите и ако немате неки посао са стране, тешко је изборити се.

За следећу школску годину у Београду је планирано 9.500 места у студентским домовима. Највише у Студентском граду.

Због тога ће на овој локацији за две до три године бити изграђена још једна зграда за хиљаду студената. Пројекат ће бити готов до новембра ове године, а радови почињу 2023.

За оне који се не упишу у дом, важно је да већ сада почну да траже стан јер ни у агенцијама нису сигурни како ће се цене кретати наредних месеци. Уз то, увек су ту и цимери, барем платите по пола, па донекле буде лакше.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво